Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί από όλες τις πλευρές

Συνδράμουν την ντόπια πλουτοκρατία και τα κόμματά της στην προσπάθεια να επιβάλουν τα βάρβαρα μέτρα

Ο καημός της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας είναι να προχωρήσουν και στην Ελλάδα μέτρα που ρίχνουν στον πάτο την τιμή της εργατικής δύναμης, εξασφαλίζοντας νέο κύκλο κερδοφορίας
Ο καημός της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας είναι να προχωρήσουν και στην Ελλάδα μέτρα που ρίχνουν στον πάτο την τιμή της εργατικής δύναμης, εξασφαλίζοντας νέο κύκλο κερδοφορίας
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί εκ μέρους της ντόπιας και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας και των πολιτικών τους εκπροσώπων προς τον ελληνικό λαό προκειμένου να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που τον σπρώχνουν σε συνθήκες δουλειάς και ζωής του μεσαίωνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε: «οι ελληνικές υποσχέσεις για τα μέτρα λιτότητας, δεν είναι πλέον αρκετά καλές, καθώς έχουν αθετηθεί στο παρελθόν και η χώρα μοιάζει με πηγάδι χωρίς πάτο» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει όσα απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης ή μέσω άλλης οδού, που δεν επιθυμούμε να πάρει». Ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ «είναι στο χέρι των Ελλήνων. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, που σχεδόν κανείς δεν υποθέτει τι θα συμβεί, θα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Ευρώπης».

Αντίστοιχα, ο γγ των Χριστιανοκοινωνικών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, προτείνει εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την παροχή στη συνέχεια ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας με στόχο την επιστροφή στην Ευρωζώνη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, τόνισε: «η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη στήριξή μας εάν η ατζέντα στην Αθήνα οριστεί σωστά και βιώσιμα» και ξεκαθάρισε: «δεν μπορούν να υπάρξουν προκαταβολικές πληρωμές». Ο Γκ. Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι αν και η Γερμανία επιθυμεί ξεκάθαρα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, «δεν είναι αρκετή η συμφωνία σε προγράμματα μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η εφαρμογή τους άμεσα, όχι κάποια στιγμή, αλλά τώρα». Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καλεί το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τα μέτρα και ασκεί επιφανειακή κριτική στο «μείγμα» της κυβερνητικής πολιτικής της Γερμανίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης που θα διασφαλίζει ότι το δεύτερο δανειακό πακέτο θα διατεθεί όπως προβλέπεται, καθώς, όπως σημειώνει, «έχω χάσει εδώ και καιρό την υπομονή μου με την Ελλάδα, καθώς διαπιστώσαμε ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα εγκαίρως κατά το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. Και νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να αποδοθεί η δυσπιστία. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βοήθειά μας αποσκοπεί στο να στηριχθεί η Ελλάδα στις δικές της δυνάμεις. Λείπουν όμως οι σχετικές διασφαλίσεις. Εδώ οφείλεται η διστακτικότητα του Γιούρογκρουπ να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στο πρώτο πακέτο και χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι θα γίνουν πράξη αυτά που η Ελλάδα θα υπόσχεται».

Στο χορό των εκβιασμών παίρνει θέση και ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος καλούσε χτες τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι το «κούρεμα» του χρέους ύψους 70%, δήθεν «θα αφαιρέσει ένα σημαντικό βάρος από την πλάτη του ελληνικού λαού» που αντιστοιχεί, όπως λέει, «σε πάνω από το μισό εισόδημα κάθε Ελληνα πολίτη στη διάρκεια ενός εξαμήνου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε «πολύ κοντά» σε μία συμφωνία για την παροχή νέου δανειακού πακέτου στην Ελλάδα και σημείωσε: «Πρώτον, είμαι κάθε άλλο παρά σίγουρος ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει. Δεύτερον, είτε χρεοκοπήσει είτε όχι, δεν βλέπω την Ελλάδα να φεύγει από την Ευρωζώνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ