Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράγοντας ανάκαμψης η ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη

-- Πολύ λόγος γίνεται τελευταία...

-- Από ποιο μέσο είστε;

-- Από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

-- Να τους μεταβιβάσετε τα παράπονά μου για τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο που κρατάνε τρία λεπτά. Λείπουμε. Κι αν τους πάρεις για να διαμαρτυρηθείς, σου απαντάνε τώρα είστε πέμπτο κόμμα, δεν είστε τρίτο. Αλλά εμείς κι όταν ήμασταν τρίτο ζητάγαμε όλα τα κόμματα να εμφανίζονται. Δεν μπορεί να μένουν μέχρι στο ΠΑΣΟΚ ή το πολύ πολύ μέχρι τους «Ανεξάρτητους Ελληνες». Να τους το πεις εκ μέρους μου. Λοιπόν, στην ερώτηση.

-- Γίνεται πολλή κουβέντα τώρα τελευταία γι' αυτή τη στροφή που γίνεται στην Ευρώπη, υπάρχει σκεπτικισμός για μια πιο προοδευτική ατζέντα κλπ. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει αυτή τη στροφή; Κι αν ναι, η στάση που κρατάει είναι ίδια μετά από αυτή τη λεγόμενη στροφή; Και δεύτερον, πολλοί λένε ότι αυτή η στροφή γίνεται στη χώρα μας, η πτώση του δικομματισμού, η άνοδος των αριστερών κομμάτων. Αν όντως αυτή η στροφή υπάρχει και στη χώρα μας, το ΚΚΕ τι στάση κρατά;

-- Αυτό που συζητήθηκε στην άτυπη Σύνοδο και θα συζητηθεί και στην επόμενη, δηλαδή θα δώσουν βάρος στον περιορισμό των δημοσιονομικών ή στην ανάπτυξη, αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από το ξέσπασμα της κρίσης. Και ξεκίνησε και τώρα δυνάμωσε, όχι γιατί βγήκε ο Ολάντ και γιατί ήρθε αυτό το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα της Ελλάδας και ο Ολάντ μπορεί να είναι η ατμόσφαιρα. Επί της ουσίας, όμως, αυτή η συζήτηση δυνάμωσε όταν βλέπουν ότι η μία μετά την άλλη χώρα στην ΕΕ περνάει σε κρίση.

Σας θυμίζω τι έγινε με την Ολλανδία. Οταν άρχισαν οι δείκτες της Ολλανδίας. Εκεί «τα 'παιξαν» στην ΕΕ, γιατί η Ολλανδία ήταν από τις πιο δυναμικές χώρες που δεν είχε προβλήματα κρίσης. Και σου λέει, άμα μπει και η Ολλανδία στην κρίση... Το είπαν ορισμένοι τότε, ότι διαλύεται η Ευρωζώνη. Αρα, λοιπόν, έχουμε μία αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος από την κρίση, όμως η ατζέντα που αφορά τους λαούς όχι μόνο δεν είναι για τη βελτίωση της ζωής των λαών, αλλά παράγοντας για την ανάκαμψη είναι η ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη. Επομένως, το ΚΚΕ παρατηρεί τις στροφές και τις παραστροφές που υπάρχουν, τις αναλύει, τις εξηγεί και δε μας αιφνιδίασε αυτό το πράγμα.

Η ζωή επιβεβαιώνει τις θέσεις μας

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Πριν δύο χρόνια, μετά ακριβώς από τη διαμόρφωση της τρόικας, υπήρχε μια πολυσέλιδη ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου και μετά ανάλογη τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής όπου βάζαμε το εξής ζήτημα: Οχι μόνο ότι θα οξυνθεί η κρίση, που τότε ήταν μόνο η Ελλάδα και η Ιρλανδία μέσα στην κρίση και είχε κάποια προβλήματα η Αγγλία. Είπαμε ότι θα υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης και ότι θα περάσουμε σε φάση που δε θα σχηματίζονται κυβερνήσεις. Και πριν 6 μήνες, αν θυμάμαι καλά, η Κεντρική Επιτροπή επανέλαβε αυτό το θέμα, ότι θα περάσουμε σε μία φάση πολιτικής αστάθειας.

Ποια ήταν όμως η θέση μας στο λαό; Μην τη φοβάσαι αυτήν την πολιτική αστάθεια. Και πρέπει να συνηθίσεις. Δε θα σχηματίζονται και κυβερνήσεις εύκολα. Αυτό δείχνει ότι ο λαός αφυπνίζεται, ότι έχει δυσκολία το πολιτικό σύστημα και το θέμα είναι τι; Να προχωρήσουμε παραπέρα και να αδυνατίζει το πολιτικό σύστημα. Να αρχίζει να κλονίζεται, αρκεί ο λαός να είναι μπροστά, με κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Αν ο λαός μείνει θεατής τότε θα δώσει τη δυνατότητα στο πολιτικό σύστημα να φτιάξει νέα κόμματα, νέους πόλους. Και στην Ελλάδα ετοιμάζεται το δίπολο. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές, αλλά μετά από αυτές θα έχουμε ένα καινούριο δίπολο. Και καινούρια κόμματα και μην σου πω και καινούριους - σε ορισμένες περιπτώσεις - αρχηγούς. Γιατί να αλλάξουμε θέση όταν η ζωή μας επιβεβαιώνει;

Και με συγχωρείτε, μπορεί να είναι και εγωιστικό, όταν ξαναδιάβαζα αυτές τις μέρες την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου αισθάνθηκα μία υπερηφάνεια για το Κόμμα μου και λέω κοίταξε τώρα, σε φάση που δε φαινόταν τίποτα να λέμε δε θα μπορούν να σχηματιστούν κυβερνήσεις, όταν δεν είχε φανεί τίποτα στον ορίζοντα. Να, το έχουμε πει, αρχές του 2010. Γιατί να αλλάξουμε θέση; Οι άλλοι να αλλάξουν θέση αν θέλουνε, και να απαντήσουν στον ελληνικό λαό τι από όλα αυτά που τους είχαν πει έγινε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ