Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διαβεβαιώνει ότι παραμένει ικανό να επιτίθεται στο λαό

Ανοίγματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κεντροαριστερές κυβερνήσεις

Σε ρητές δεσμεύσεις για τη συνέχιση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και της προώθησης των διαρθρωτικών ανατροπών ανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος προς τα μονοπώλια και την ΕΕ. Στον αντίποδα, μοίρασε στο λαό φούμαρα για «επαναδιαπραγμάτευση» της δανειακής σύμβασης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ περί «αναθεώρησης» του μνημονίου και ενίσχυση της «ανάπτυξης» που είναι δομημένες σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ρευστότητα και χρηματοδοτικές ενισχύσεις για τους ελληνικούς επιχειρηματικού ομίλους και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι θα συμβάλει στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων» για την εφαρμογή των μέτρων εντός και εκτός του μνημονίου.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αξιοποιήσει και τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ αλλά και τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες μπροστά στις κάλπες του Ιούνη, προκειμένου να εμφανιστεί ως προνομιακός συνομιλητής των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ στο φόντο και της διαμάχης με το ΣΥΡΙΖΑ για τα σκήπτρα στην εγχώρια κεντροαριστερά.

Την αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ υπηρετούν και οι κινήσεις τακτικής που κάνουν τα στελέχη του. Χτες, η πρώην υπουργός και βουλευτής Αν. Διαμαντοπούλου σε άρθρο της στο διαδίκτυο προβάλλει την «ανάγκη ανάδειξης μιας κυβέρνησης της κεντροαριστεράς» και τη συγκρότηση μιας «ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας», η οποία όπως ισχυρίζεται «έχει σήμερα τη μόνη εφικτή πρόταση εξουσίας που υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τις αγορές».

Εκφράζοντας τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης για τη διαμόρφωση δύο πόλων στο αστικό πολιτικό σύστημα, σημειώνει: «Η συγκυρία του Μνημονίου δεν πρέπει να μας τυφλώνει. Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο χαράσσεται η πολιτική, παραμένει ο άξονας Δεξιά - Κέντρο - Αριστερά. Τα κόμματα αλλάζουν, οι χώροι όμως και οι παρατάξεις όχι. Το Κέντρο είναι, πάντα, η απαραίτητη προϋπόθεση για τη δόμηση μιας πλειοψηφίας με κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, εξ ου και η σύγκρουση στις σύγχρονες Δημοκρατίες ήταν και είναι μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς».

Σε άλλο σημείο γράφει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιλέγει τον κύριο αντίπαλό του εντός της Κεντροαριστεράς γιατί γνωρίζει ότι αυτή είναι μια διαμάχη από την οποία τελικά μόνη κερδισμένη βγαίνει η Δεξιά» και στρώνοντας το έδαφος των συνεργασιών για την επόμενη μέρα, σημειώνει: «Αλλο πράγμα είναι η αποκάλυψη των επικίνδυνων αντιφάσεων, των απίστευτων ανακυβιστήσεων και της εν γένει ιλαροτραγωδίας του ΣΥΡΙΖΑ όπου κάθε στέλεχος λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι και άλλο πράγμα είναι η απονομιμοποίηση της Αριστεράς».

Χτες, επίσης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ν. Χριστοδουλάκης με ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι «διαμορφώνονται οι όροι για τη συγκρότηση ενός νέου κόμματος μετά τις εκλογές». Ο ίδιος σημείωσε την «ανάγκη» δημιουργίας ενός κόμματος «με όρους ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που θα κληθούν να το υπερασπιστούν και να το διαμορφώσουν αρκετές δυνάμεις», που όπως είπε θα «εισρεύσουν από πολλούς ποταμούς και ρυάκια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταξη στους ευρωσοσιαλιστές ζητάνε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (2024-01-09 00:00:00.0)
Διεργασίες για ενδυνάμωση του ρόλου της (2016-01-05 00:00:00.0)
Συνεχείς διεργασίες για την «κεντροαριστερά της ευθύνης» (2014-06-04 00:00:00.0)
Πυκνώνουν ζυμώσεις και διαγκωνισμοί (2013-10-19 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στην αναβάπτιση της σοσιαλδημοκρατίας (2013-02-28 00:00:00.0)
Γιατί τώρα η "Κεντροαριστερά"; (1996-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ