Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Δέχεται τις αντιασφαλιστικές ανατροπές

Από κινητοποίηση τον περασμένο Δεκέμβρη
Από κινητοποίηση τον περασμένο Δεκέμβρη
Με αποδοχή των αντιασφαλιστικών ανατροπών ισοδυναμούν οι αποφάσεις που πήραν στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ οι ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ).

Τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν το Γενικό Συμβούλιο είναι:

  • Εάν θα ενταχθεί το ΤΕΑΔΥ (το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως ορίζουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4052/2012.
  • Πώς θα αντιμετωπιστεί το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων (ΤΠΔΥ) υπαλλήλων με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ σε πάνω από 50.000 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο 4052/2012 προβλέπει τη δημιουργία του ΕΤΕΑ την 1 Ιούλη 2012, στο οποίο εντάσσονται αρχικά τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΤ, ΤΕΑΙΤ) που καλύπτουν το 90% των συνταξιούχων. Να σημειωθεί ότι τα Ταμεία μπορούν να εξαιρεθούν από την ένταξη εφόσον το αποφασίσουν οι αντιπροσωπευτικότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου που καλύπτει το Ταμείο. Το Ταμείο που δεν εντάσσεται μετατρέπεται σε επαγγελματικό ταμείο. Και οι δύο περιπτώσεις λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού τα Ταμεία (ΕΤΕΑ ή επαγγελματικό) θα λειτουργούν ως ταμεία καθορισμένων εισφορών αλλά όχι παροχών. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρουν και αν θα την πάρουν.

Με αυτά τα δεδομένα ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» αποφάσισαν να ζητήσουν την προσωρινή εξαίρεση του ΤΕΑΔΥ από το ΕΤΕΑ για να γίνει αναλογιστική μελέτη - όπως προβλέπει ο 4052/2012 - και με βάση αυτή να αποφασίσουν αν θα ενταχθεί ή όχι.

Με την αναλογιστική μελέτη αποδέχονται τα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων όπως έχουν διαμορφωθεί από τη ληστρική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου (τζογάρισμα αποθεματικων, τεράστια μείωση των εσόδων λόγω της ανεργίας, της μείωσης των μισθών αλλά και των εργοδοτικών εισφορών και άλλα). Από την άλλη, αποδέχονται τα όσα προβλέπουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις. Ειδικά για την παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» αποδεικνύεται ότι τα όσα γενικόλογα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι για το «θεαθήναι», αφού στην πράξη μετέχουν ενεργά στην υλοποίηση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας και επεσήμαναν ότι τα προβλήματα αυτά αφορούν σε όλα τα Ταμεία. Με αυτήν την έννοια, πρέπει να γίνει υπόθεση αγώνα όλων των εργαζομένων, να αγωνιστούν για την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιτστικών νόμων. Να απαιτήσουν ο κρατικός προϋπολογισμός να χρηματοδοτεί τα Ταμεία με βάση τις ανάγκες τους, την επιστροφή των κλεμμένων, να παλέψουν για δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση.

Για το ΤΠΔΥ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν να ζητήσουν η κράτηση 2% για την εισφορά αλληλεγγύης και το 50% της εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ να πηγαίνουν στο ΤΠΔΥ. Η απόφαση αυτή κρύβει ένα ευρύτερο σχεδιασμό που αποδέχεται το δεύτερο μνημόνιο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει χρηματοδότηση ενός μέρους του ελλείμματος του ΤΠΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό με τον όρο ότι θα παρθούν μέτρα που θα οδηγούν στην αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και στη μείωση του εφάπαξ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ