Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι 7 όροι που πρότεινε ο Α.Σαμαράς στη δεύτερη σύσκεψη

1. «Εκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία να προβλέπει κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο υπό οιανδήποτε μορφή.

2. Στην ίδια ανακοίνωση να καταστεί απολύτως σαφές ότι εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια ελληνικά αιτήματα η Ελλάδα είναι αποφασισμένη αφ' ενός μεν να μην επιτρέψει την κοινοτική αναγνώριση των Σκοπίων, αφ' ετέρου δε να προχωρήσει στο κλείσιμο των διασυνοριακών διόδων προς και από τα Σκόπια. Οι θέσεις αυτές να επιδοθούν αμέσως από τους πρέσβεις της χώρας στους πρωθυπουργούς των «δώδεκα» ή τουλάχιστον στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

3. Ο πρωθυπουργός να ζητήσει αυθημερόν από την Προεδρία της Κοινότητας, όπως δικαιούται, την άμεση σύγκληση εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσει κατά τον πλέον απερίφραστο τρόπο την ύψιστη σοβαρότητα που έχει για την Ελλάδα η υπόθεση των Σκοπίων.

4. Η Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρία της, να υιοθετήσει ομόφωνο ψήφισμα στο πνεύμα των ανακοινώσεων του Συμβουλίου των Αρχηγών. Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί αυτοπροσώπως από το διακομματικό προεδρείο της Βουλής σε όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

5. Προς ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματολογίας, θα εξυπηρετούσε την εθνική υπόθεση ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν να επισκεφθούν τους ομολόγους των στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ει δυνατόν, να καλέσει αμέσως στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κ. Ντελόρ, τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία κ. Βανς και τον πρόεδρο της Ειρηνευτικής Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία Λόρδο Κάριγκτον. Στις τρεις αυτές προσωπικότητες - κλειδιά να εκτεθούν κατά τον πλέον σαφή τρόπο οι ελληνικές θέσεις για το θέμα των Σκοπίων, στο πνεύμα της ανακοίνωσης του Συμβουλίου των Αρχηγών. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει σε ειδική συνάντηση τους πρέσβεις των «δώδεκα» στην Αθήνα, στους οποίους, με το αυξημένο κύρος του, να γνωστοποιήσει τις ελληνικές αποφάσεις.

7. Ο υπουργός Εξωτερικών να συναντήσει κατ' ιδίαν τους ομολόγους του των «δώδεκα», τους οποίους να ενημερώσει λεπτομερώς επί των τελικών ελληνικών αποφάσεων πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ