Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Προετοιμάζεται νέα αμερικανική απόβαση;

Η κόκκινη σημαία του αγώνα «υποδέχτηκε»τους Αμερικανούς κατακτητές στην απόβασή τους στο Λιτόχωρο πριν ενάμιση χρόνο
Η κόκκινη σημαία του αγώνα «υποδέχτηκε»τους Αμερικανούς κατακτητές στην απόβασή τους στο Λιτόχωρο πριν ενάμιση χρόνο
Αλλη μια απόδειξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στα ευρωατλαντικά αφεντικά της η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών, αποτελεί η νέα αποβατική επιχείρηση των Αμερικανών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στις ακτές του Λιτοχώρου, στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των δυνάμεων της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων και του λαού της Βόρειας Ελλάδας, που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζονται πολύμορφα, ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο θανάτου των ΝΑΤΟδολοφόνων, η κυβέρνηση, εκτελώντας πιστά το ρόλο που της ανατέθηκε, δεν κάνει πίσω από την υποτελή στάση και πρακτική της.

Σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» αποκαλύπτεται πως οι ΝΑΤΟικοί επιτελείς σχεδιάζουν πυρετωδώς την ενίσχυση της KFOR, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην περιοχή και την επέκταση της κρίσης προς την περιοχή της ΠΓΔΜ. Μάλιστα διευκρινίζεται πως οι δυνάμεις που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι η 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών των ΗΠΑ, η οποία συμμετείχε και στη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix 2000», που πέρσι στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί - αναφέρεται στο δημοσίευμα - θα διέλθουν με το γνωστό τρόπο. Δηλαδή, με ελικοπτεροφόρο του αμερικανικού ναυτικού θα φτάσουν στα ανοιχτά του Λιτοχώρου και θα κάνουν απόβαση στο Λιμάνι της Γρίτσας. Από εκεί οδικώς θα μεταβούν προς τις περιοχές εγκατάστασής τους.


Η είδηση που αναφέρεται στο δημοσίευμα ενισχύεται από τις εξελίξεις στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ. Ομως οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, αλλά και του ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν την είδηση.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο Π. Θεοδωρακίδης δήλωσε στο «Ρ» πως «δε γνωρίζει τίποτε». Δήλωση που δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, αφού, με δεδομένη τη γνωστή τακτική που έχει υιοθετηθεί τα 2 τελευταία χρόνια, φέρονται να ενημερώνονται τελευταίοι. Αρα δεν αποκλείεται - εφόσον δε διαψεύδουν - αύριο να γνωρίζουν. Και φυσικά το σενάριο για νέες αποβατικές επιχειρήσεις Αμερικανών πεζοναυτών στη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται ενόψει.

Πάντως, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διατηρήσει και ενδεχομένως να ενισχύσει την παρουσία της στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλλες πηγές όμως αναφέρουν πως θεωρείται λιγότερο πιθανό το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει την εφεδρική δύναμη των ΗΠΑ. Πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν οι δυνάμεις των ευρωπαϊκών χωρών. Ετσι κι αλλιώς, δηλαδή, ο κατοχικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο θα ενισχυθεί.

Αραγε προβλέπεται και αύξηση της ελληνικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, παρά το αίτημα της πλειοψηφίας του λαού για επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών;

Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ, διά του εκπροσώπου του κ. Ρόμπερτσον, έχει αποδεχτεί τη μετάβαση πολιτικών και στρατιωτικών επιτετραμμένων, προκειμένου από κοντά να διαγνώσουν την κατάσταση βάσει της οποίας έγινε η επίκληση της ΠΓΔΜ.

Βέβαιο πάντως θεωρείται πως από τη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει η διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πλαίσιο των τακτικών κινήσεων αντικατάστασης.

Πάντως, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής όπου αναμένεται να γίνει νέα αποβατική επιχείρηση, είναι ανάστατοι. Ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για τις ραδιενεργείς συνέπειες που έχει η μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο του ραδιενεργού ολέθρου.

Εξάλλου, αγωνιστικά οι κάτοικοι του Λιτοχώρου διεκδίκησαν και συνεχίζουν να απαιτούν να μην παραχωρηθεί η γη και οι ακτές τους για νέες επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών, αλλά και για κανενός είδους στρατιωτικές ασκήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρύ βιογραφικό συνεργασίας με το ΝΑΤΟ (2018-01-13 00:00:00.0)
«Απεμπλουτισμένος» ΝΑΤΟικός θάνατος (2008-10-01 00:00:00.0)
Εύθραυστες συνομιλίες και εκεχειρία (2001-06-19 00:00:00.0)
Μόνιμο ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα (1999-12-25 00:00:00.0)
Περιοδεία Ευρωπαίων υπουργών και "φοβέρες" Σολάνα προς UCK... (1999-06-24 00:00:00.0)
Ελληνικό τάγμα στο Κοσσυφοπέδιο! (1999-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ