Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η Μαρία Γαζή

«Εφυγε» χτες για πάντα από κοντά μας, σε ηλικία 71 χρόνων, η αγωνίστρια και μέλος του ΚΚΕ Μαρία Γαζή. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από το Β΄ Νεκροταφείο.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Η συντρόφισσα Μαρία Γαζή γεννήθηκε το 1930 στην Αίγυπτο. Από νεαρή ηλικία πήρε μέρος στο κομμουνιστικό κίνημα της Αιγύπτου, Παλαιστίνης, Ιορδανίας, Συρίας, Λιβάνου και άλλων χωρών, για να ενταχθεί το 1950 στο ΚΚ Αιγύπτου.

Για την πίστη στα ιδανικά του κομμουνισμού και την ακούραστη δράση κάτω από δύσκολες συνθήκες, της παρανομίας, των διώξεων και δολοφονιών, φυλακίστηκε για πολλά χρόνια στην Αίγυπτο.

Το 1964 αποφυλακίζεται και έρχεται στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών και διερμηνέας. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, των διερμηνέων και σε άλλα κοινωνικά κινήματα.

Συνέβαλε στη δημιουργία και στην ανάπτυξη της δράσης της ΕΣΑΚ, της "Πανεπιστημονικής", του φιλειρηνικού κινήματος, του κινήματος αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και γενικότερα των διεθνών σχέσεων του ΚΚΕ.

Η Μ. Γαζή έδωσε όλες τις δυνάμεις της στην επιτυχία διεθνών συναντήσεων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, όπως και πολλών διεθνών συναντήσεων των κινημάτων ειρήνης, γυναικών, συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων στη χώρα μας.

Κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό πολλών αγωνιστών και κινημάτων για ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια της Μ. Γαζή τα θερμά της συλλυπητήρια».

Πρωτοπόρα στις επιτροπές αλληλεγγύης

Η Μαρία Γαζή συμμετείχε από το 1985 και μέχρι το θάνατό της δραστήρια στην Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος και υπεύθυνη του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Αραβικού Κόσμου. Ως μέλος της ΕΕΔΔΑ συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις οργανώσεις και τα κινήματα των λαών της Μέσης Ανατολής.

Εκπροσωπώντας την ΕΕΔΔΑ:

  • Το 1987 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Αντίσταση του Παλαιστινιακού Λαού.
  • Το 1991, συμμετείχε στη δημιουργία Συντονιστικού των Μεσογειακών Οργανώσεων και υπήρξε μέλος της Γραμματείας του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
  • Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συντονιστικής Επιτροπής για την Παλαιστίνη, που συγκροτήθηκε το 1986 από 300 ευρωπαϊκές οργανώσεις και από το 1995 μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός της.
  • Υποστήριζε μαχητικά τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα του Παλαιστινιακού Λαού.
  • Συμμετείχε σε όλες ανεξαίρετα τις δραστηριότητες της ΕΕΔΔΑ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τμήματος Αντιρατσιστικής Δράσης και από το 1994 στην έκδοση του περιοδικού «Διεθνής Αλληλεγγύη».
  • Εργάστηκε δραστήρια για την εκτέλεση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των προγραμμάτων επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε προς την οικογένειά της το παρακάτω συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Σύντροφε Νίκο, σε σένα και στα παιδιά σας, τα θερμά μου συλλυπητήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ