Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ισχύ νόμος του 1871!

Προτάσεις για την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων διατυπώνει προς την ολομέλεια των εισαγγελικών λειτουργών του Εφετείου της Αθήνας ο εισαγγελέας Εφετών Αθ. Καφίρης. Ειδικότερα αναφέρει ότι:

1) «Η αποποινικοποίηση δεν πρέπει να περιοριστεί στο στενό πλαίσιο της μελέτης κάποιων ήδη ποινικοποιημένων συμπεριφορών, αλλά να προσανατολιστεί και στην αποκάθαρση και τον εκσυγχρονισμό της ποινικής νομοθεσίας, ώστε να απαλλαγεί από κάποια νομοθετικά απολιθώματα, που έχουν περιπέσει σε αχρηστία ή δεν εξυπηρετούν πλέον καμιά κοινωνική και αντεγκληματική ανάγκη ή είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας, νομιμότητας, ηθικότητας κλπ., όπως ο νόμος του 1871 περί καταδίωξης της ληστείας κ.ά.».

2) «Η αποποινικοποίηση δεν είναι πανάκεια ούτε μαγική λύση ούτε θαυματουργή μέθοδος στο χώρο της Ποινικής Δικαιοσύνης, γι' αυτό θα πρέπει να στεκόμαστε μπροστά στην αποποινικοποίηση των ήδη ποινικοποιημένων ανθρώπινων συμπεριφορών με την ίδια φειδώ και σύνεση που στεκόμαστε μπροστά στην ποινικοποίηση των ανθρώπινων συμπεριφορών».

3) «Η μετατροπή κάποιων ποινικών αδικημάτων σε "διοικητικά αδικήματα", ενώ φαίνεται εύκολη λύση, δε λύνει το πρόβλημα, γιατί αυτό προϋποθέτει αξιόπιστη, έντιμη και ευκίνητη δημόσια διοίκηση. Μια σαθρή, αναξιόπιστη, γραφειοκρατική, δυσκίνητη και διαβλητή δημόσια διοίκηση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κριθεί κατάλληλη να της ανατεθούν κυρωτικές αρμοδιότητες».

Και 4) «Η συχνά συζητούμενη αποποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ.) θα πρέπει να αποκλειστεί παντελώς, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και σε δημιουργία τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ