Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με κινητοποιήσεις απειλούν οι περιπτεριούχοι

Καταγγέλλουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή ότι προετοιμάζουν το κλείσιμο των περιπτέρων για να τα χαρίσουν μετά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

Για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι Περιπτεριούχοι - Καπνοπώλες της Αθήνας, μη έχοντας άλλο δρόμο διεκδίκησης λύσης στα χρόνια προβλήματά τους αλλά και σε νέα που προστίθενται από την πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. «Με την αδιαφορία που συνεχίζει να επιδεικνύει η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση - αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του σωματείου τους - σίγουρα θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε τα περίπτερα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Ως αιτήματα των περιπτεριούχων - καπνοπωλών Αθήνας απέναντι στην κυβέρνηση, το σωματείο τους σημειώνει τα παρακάτω: Να τους δοθεί το δικαίωμα κατοχύρωσης επαγγελματικής στέγης. Να εκσυγχρονιστεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει την ύπαρξη και λειτουργία των περιπτέρων, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Να σταματήσει να τους αντιμετωπίζει το κράτος ως άμισθους εισπράκτορες δημοσίων εσόδων, επιβάλλοντας ευτελέστατα ποσοστά κέρδους σε εισιτήρια, τηλεκάρτες κλπ. Να μπει τέρμα στην κατάργηση θέσεων περιπτέρων.

Πέραν όμως των κυβερνήσεων οι περιπτεριούχοι στρέφονται και κατά της δημοτικής αρχής της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει προσωπική ευθύνη του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου, γιατί «ο δήμος λειτουργεί φορομπηχτικά απέναντι στους περιπτεριούχους επιβάλλοντας ισοπεδωτικά τέλη» και «υπάρχει δημοτικός σχεδιασμός για την ολοκληρωτική "μετάλλαξη" των περιπτέρων από αναπηρικά και οικογενειακά σε δημοτικά». Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του το σωματείο των περιπτεριούχων καπνοπωλών καταγγέλλει ότι ήδη στήθηκαν τα πρώτα δημοτικά περίπτερα, τα οποία παραχωρήθηκαν σε μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα. «Ηδη - υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - ο Δήμος Αθηναίων με δημοτική απόφαση (1945) παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο σε ιδιώτες («Αργος - Ευρώπη Ε.Π.Ε.» που ανήκει σε μεγαλοεκδότες) για την τοποθέτηση περιπτέρων και μάλιστα τριπλάσια σε όγκο από τα περίπτερα που μέχρι σήμερα όλοι ξέραμε».

Στη βάση όλων αυτών, οι περιπτεριούχοι συνάγουν το συμπέρασμα ότι «σύσσωμα Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουν τον αφανισμό του κλάδου κάνοντας ''πάσα'' αυτά τα σημεία πώλησης σε μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα». Για το λόγο αυτό δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν δυναμικά το δίκαιο των αιτημάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική παρέμβαση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς (2011-09-07 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας (2005-10-05 00:00:00.0)
Ανοιξε τις πύλες της η «κόκκινη πολιτεία» (2002-09-19 00:00:00.0)
Προς νέα κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στους δήμους (2002-02-12 00:00:00.0)
Χρειάζεται διεκδίκηση πόρων (1999-07-08 00:00:00.0)
Στον "πυρετό" της απεργίας (1996-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ