Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται την πολιτική αστάθεια που θα μεγαλώσει

-- Θεωρείτε ότι αυτά τα φαινόμενα, όπως το περιστατικό με τον εκπρόσωπο της «Χρυσής Αυγής» και τη δολοφονία στην Παιανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον προεκλογικό αγώνα απ' τα άλλα κόμματα, ας πούμε ο κ. Σαμαράς είχε βγει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και είχε μιλήσει για τη θεωρία των άκρων.

-- Καταρχήν, θεωρούμε ότι τα δύο αυτά γεγονότα δεν μπορεί να αλλάξουν την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Είναι μέσα στην ατζέντα, αλλά δεν μπορούν να την επισκιάσουν. Το πρόβλημα που σήμερα πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή μας είναι η πορεία της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πώς ο ελληνικός λαός θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης εξαθλίωσης και πρέπει να τον αντιμετωπίσει οργανωμένα, αγωνιστικά, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές με πολύ μαζική δράση και ετοιμότητα.

Οποια κυβέρνηση και να έχει την άλλη μέρα των εκλογών, πρέπει να αντιπαραθέσει τα δίκαια και συγκεκριμένα αιτήματά του. Η ατζέντα δεν μπορεί να αλλάξει. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός, το να υποχωρήσει το κίνημα, διότι αν το κίνημα δυναμώσει τότε οι «κασιδιάρηδες» και όλοι οι άλλοι θα γίνουν ένα γραφικό περιθώριο. Καθαρά πράγματα. Επομένως, δεν πρέπει να αλλάξει η ατζέντα. Μπορεί μερικούς να τους βολεύει η ατζέντα να αλλάξει. Αλλά αυτό εμείς τουλάχιστον, όσο εξαρτάται από μας, δε θα το επιτρέψουμε.

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Σας λέω ειλικρινά, ακόμα κι αν δεν ήταν οι εκλογές, είμαι βέβαιη ότι το ΚΚΕ θα αποφάσιζε να γίνουν συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τις εξελίξεις. Πείτε ότι είχαμε μια κυβέρνηση και δεν είχαμε εκλογές, θα έπρεπε να κάνουμε συγκεντρώσεις για να εξηγήσουμε πώς πάει η κρίση, τι γίνεται με την Ισπανία, ποια επίδραση μπορεί να έχει η Ισπανία συνολικά ας πούμε στην Ευρωζώνη. Η κατάσταση στην περιοχή. Σας λέω, κλείσανε οι πρεσβείες της Συρίας σε όλες τις χώρες. Ολοι οι πόλεμοι ξεκίνησαν καταρχήν απ' το κλείσιμο των πρεσβειών. Επρεπε, δηλαδή, να τις κάνουμε αυτές τις συγκεντρώσεις. Απλώς τώρα αντικειμενικά και αναγκαστικά συνδέονται και με τις εκλογές.

Κι ας συγκρίνει ο λαός τα θέματα που βάζει το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δε συμφωνεί σε όλα, με την ατζέντα που έχουν τα άλλα κόμματα. Στο πακέτο έχουν ψίχουλα για το λαό και ότι η εκλογική αναμέτρηση άδειασε τα ταμεία, λες και τα ταμεία μπορεί να δουλεύουν μεροδούλι μεροφάι, με το μήνα, αυτά συζητάνε. Ο ένας έχει τον αριστερό αέρα στην τσέπη του, ο άλλος έχει τον κεντροδεξιό. Κι ο ένας ρίχνει στον άλλο την ευθύνη ότι θα βγούμε απ' την Ευρωζώνη. Απ' την Ευρωζώνη θα βγούμε γιατί η κρίση είναι βαθύτερη. Ούτε ο Σαμαράς θα βγάλει την Ελλάδα απ' την Ευρωζώνη, ούτε ο Τσίπρας. Και στα δύσκολα; 'Η θα σκύψουν εντελώς το κεφάλι, ή θα πέσει η κυβέρνηση.

Ο λαός να μελετά την αλήθεια του ΚΚΕ

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα μεγαλώσει. Αυτά πρέπει να σκέφτεται ο λαός, όχι να φοβάται τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η πολιτική αστάθεια δείχνει και την αδυναμία του συστήματος να χειριστεί την κρίση. Δεν πρέπει πια να φοβάται την πολιτική αστάθεια. Είναι ένα γεγονός αντικειμενικό και κατ' ανάγκην δεν είναι και αρνητικό. Αρκεί το κίνημα να αντεπιτίθεται, να είναι ισχυρό. Αν δεν είναι ισχυρό η πολιτική αστάθεια θα γυρίσει σε βάρος του.

Αυτά πρέπει να συζητηθούν τώρα και όχι η παραπλάνηση του λαού ή οι κινδυνολογίες. Να, μιλάνε τώρα για τη νέα αρχιτεκτονική του σύγχρονου κόσμου που ανέφερε χτες ο κ. Τσίπρας. Ε, με συγχωρείτε, αυτά είναι λόγια του αέρα. Ποια αρχιτεκτονική; Να φτιάξουμε νέους θεσμούς και νέα όργανα. Κοιτάξτε όποιος δεν θέλει να πάρει ευθύνη και να βάλει πλάτες και να συγκρουστεί φτιάχνει νέα όργανα για συζήτηση. Ο πολυπολικός κόσμος που μας έλεγαν και όλα αυτά τα φούμαρα, πρέπει να τα θυμηθεί ο λαός, δεν μπορεί να πηγαίνει στην κάλπη με την ελπίδα ότι μια κυβέρνηση αν κάνει και το ένα θα είναι καλύτερη απ' την προηγούμενη.

Λοιπόν, η ατζέντα των εκλογών παραμένει ως έχει και να μετατραπεί το σημερινό γεγονός σε ένα γεγονός να το πω καθαρά, η "Χρυσή Αυγή" έξω απ' τη Βουλή, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Χωρίς καμία ταλάντευση. Αυτό όμως δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται απ' το λαό. Αυτός είναι ο τρόπος και όχι να σκεφτόμαστε την καλούμε - δεν την καλούμε στο τραπέζι, να έρθει - να μην έρθει και κάτι τέτοια. Αυτά δε λύνονται με απαγορεύσεις.

Ο λαός έχει ένα όπλο στα χέρια του, να το χρησιμοποιήσει και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι νέοι άνθρωποι ψήφισαν τη "Χρυσή Αυγή". Νέοι άνθρωποι διαπαιδαγωγημένοι κι απ' τα συνθήματα κινημάτων χωρίς ονοματεπώνυμο. Για ξαναθυμηθείτε τι έλεγε το ΚΚΕ. Με τα συνθήματα "έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα", "δημοκρατία απ' τα κάτω" και "να καεί η Βουλή" κ.λπ.

Ξέρετε αυτό είναι το κακό. Οτι η αλήθεια που λέει το ΚΚΕ θέλει κι ένα χρόνο για να αναγνωριστεί. Επομένως, ο λαός πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να μελετάει αυτήν την αλήθεια, δε λέω να την υιοθετεί με τη λογική "πίστευε και μη ερεύνα", αλλά να προβληματίζεται γιατί το ΚΚΕ όταν λέει ναι, λέει ναι και όταν λέει όχι λέει όχι. Και γιατί λέει όχι. Και γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα πολλές φορές κι αν θέλετε και με ένα πολιτικό κόστος. Γιατί; Δεν είμαστε μαζοχιστές να λέμε όχι. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, απ' τη φύση του Κόμματος βλέπουμε όχι μόνο υπέρ του λαού αλλά βλέπουμε και πολύ μακριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ