Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
ΠΑΣΟΚ
Συγκολλητική ουσία σε μετεκλογική συγκυβέρνηση

Διακυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης», διακηρύττει ο Ε. Βενιζέλος, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ «συνδετικό κρίκο» για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων που υπερασπίζονται την αντιλαϊκή ΕΕ επιδιώκει ο Ε. Βενιζέλος. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου. Πρέπει να υπάρξει η μόνη εφικτή λύση για την διακυβέρνηση, που είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετέχουν στην ευθύνη αυτή, με καμιά πολιτική δύναμη να μην κάθεται στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Γιατί χρειαζόμαστε εθνική συνέγερση, εθνική διαπραγμάτευση», δήλωσε χτες, μετά από επίσκεψη στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδας.

Τα ίδια επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του χτες στο «ΜΕΓΚΑ» στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» πρέπει να συμμετάσχουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ «δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα». Η «μόνη λύση», υποστήριξε, «είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Αρα δεν μπορεί να είναι έξω από αυτή την ευθύνη, για παράδειγμα, ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος ζήτησε την «εκλογική ενίσχυση» του ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε «μπορεί να εγγυηθεί και να επιβάλει το κυβερνητικό σχήμα». Την ίδια ώρα δεν απέκλεισε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «το Μάιο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν άθροιζαν 151 έδρες στη Βουλή», ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «σε τροχιά προσέγγισης με την ΔΗΜΑΡ». Επίσης ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε με νόημα ότι «υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν τη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου».

Μάλιστα, δίνοντας άλλη πτυχή ενός σεναρίου μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, σημείωσε: «Κάποιοι θα μετάσχουν στην κυβέρνηση, κάποιοι θα την στηρίξουν, κάποιοι θα την ανεχθούν. Κάποιοι άλλοι ακόμη και από την αντιπολίτευση οφείλουν να μετάσχουν στην εθνική προσπάθεια, στη διαπραγμάτευση να αναλάβουν ευθύνη για τη στρατηγική της χώρας».

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική συνεργασία για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης παραμένει για το ΠΑΣΟΚ στρατηγική επιλογή και είναι έτοιμο να συνεργαστεί και να συμμετάσχει σε κάθε κυβερνητικό σχήμα. Αυτό που παραμένει αταλάντευτο για το ΠΑΣΟΚ, μέσω της υλοποίησης της «εθνικής στρατηγικής» που επαγγέλλεται, είναι η πιστή εφαρμογή των διαρθρωτικών ανατροπών, η συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας μέσα από μια τριετή παράταση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και η διασφάλιση των όρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Εξάλλου χτες και σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα για δήθεν «αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος ανήγγειλε ότι το βράδυ των εκλογών θα παρουσιάσει «το πλήρες σχέδιο για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, για την ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ