Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε εξέλιξη η επιχείρηση των ΗΠΑ «Νέοι Ορίζοντες»

Η Νότια Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ θέτει σε εφαρμογή σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής την επιχείρηση που είναι γνωστή ως «Νέοι Ορίζοντες». Την αρχή την έκαναν στη Γουατεμάλα και τώρα ήρθε η σειρά της Παραγουάης.

Σε αυτήν την επιχείρηση οι Βορειοαμερικανοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στις διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής μέσα από κοινωνικό έργο, σε συντονισμό με τους στρατιωτικούς της κάθε χώρας που «επισκέπτονται».

Στη Γουατεμάλα η άφιξη 400 Βορειοαμερικανών στρατιωτικών ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες ειρήνης που υπέγραψαν κυβέρνηση και αριστεροί αντάρτες της Εθνικής Επαναστατικής Ενωσης της Γουατεμάλα, θέτοντας τέλος σε έναν 36χρονο εμφύλιο πόλεμο.

Στην Παραγουάη δεν υπάρχει αυτό το εμπόδιο, έτσι 400 στρατιωτικοί των ΗΠΑ προετοιμάζονται να αναχωρήσουν γι' αυτήν τη λατινοαμερικανική χώρα. Αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι ο κεντρικός στόχος της επιχείρησης «Νέοι Ορίζοντες» είναι η εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής συντονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των διαφόρων χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να αποτραπούν πιθανές κοινωνικές εκρήξεις λόγω της ανησυχητικής αύξησης της φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ