Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο Βερολίνο, στις 23-24 Μάρτη, η Ευρωπαϊκή Συνάθροιση Ειρήνης

Η πάλη ανάμεσα στις φιλοπόλεμες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της ειρήνης στην Ευρώπη εντείνεται και συντονίζεται. Αυτό αναφέρεται σε κείμενο που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στη γερμανική πρωτεύουσα, στο οποίο υπογραμμίζεται: «Μπροστά στις συνεχιζόμενες επιδιώξεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και ενός στρατού επέμβασης της ΕΕ, καθώς και με αυξανόμενες επενδύσεις στους εξοπλισμούς, να λύσουν με στρατιωτικά μέσα τις διαφωνίες, όπως μπροστά στον κίνδυνο παραδοχής των πολέμων σαν νόμιμων μέσων της πολιτικής, η οποία καμουφλάρει την επιδίωξη εξουσίας και διαφύλαξης συμφερόντων με "ανθρωπιστικούς" στόχους... αποφασίστηκε για τις 23-24 Μάρτη 2001 η σύγκληση στο Βερολίνο της 1ης Ευρωπαϊκής Συνάθροισης Ειρήνης».

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή την πήρε, όπως αναφέρει το κείμενο, «κύκλος απ' αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας», που έγινε πέρυσι στις 2-3 Ιούνη στο Βερολίνο, αλλά και με παρακίνηση διεθνών παραγόντων που συμμετείχαν στο δικαστήριο. Η πρωτοβουλία για τη φετινή συνάντηση, αναφέρεται, έχει βρει ήδη θετική απήχηση σε ονομαστές προσωπικότητες πολλών χωρών.

Θέμα της 1ης Ευρωπαϊκής Συνάθροισης Ειρήνης θα είναι τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Επέμβαση», που την πρώτη ημέρα θα εγκρίνει ψήφισμα προς τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις της ειρήνης.

Σε ένα προσχέδιο καταστατικού, υπογραμμίζεται ο στόχος του συντονισμού της πάλης για την ειρήνη ως εξής: «Με στόχο να συγκεντρωθούν οι διάφορες δραστηριότητες που στρέφονται στην εξασφάλιση του "ειρηνικού μέλλοντος" (χάρτης της ΕΕ) των κρατών και λαών όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου και να αναπτυχθούν αυτές σε σημαντικό παράγοντα μιας ευρωπαϊκής τάξης ειρήνης και ασφάλειας, οι διάφοροι σύνδεσμοι, πρωτοβουλίες, κινήματα, προσωπικότητες, συνδικάτα, εκκλησίες, κόμματα, οργανισμοί δημοσίου δικαίου, όπως οι κοινότητες, σχηματίζουν ένα Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης. Αυτό το Φόρουμ θα εξεύρει κατάλληλες μορφές δραστηριότητας, ανάμεσα στα άλλα, στη διεξαγωγή δικαστηρίου, και θα είναι ανεξάρτητο, υπερκομματικό και θα εδρεύει στο Βερολίνο. Η συμμετοχή στο Φόρουμ», αναφέρεται, «είναι ανοιχτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη μη στρατιωτική εξασφάλιση της ειρήνης σε όλα τα μέρη της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ