Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συγκρούσεις εργαζομένων - αστυνομίας για τις απολύσεις

Αστυνομική βία. Οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 100 εργαζομένους της «Daewoo» που προσπαθούσαν να σταματήσουν απεργοσπάστες

Associated Press

Αστυνομική βία. Οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 100 εργαζομένους της «Daewoo» που προσπαθούσαν να σταματήσουν απεργοσπάστες
ΣΕΟΥΛ.-

Τώρα εξηγούνται όλα: Ως πιο πιθανός αγοραστής της υπερχρεωμένης «Daewoo», λέει το ρεπορτάζ του νοτιοκορεατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Yonhap», θεωρείται η «General Motors Corp.», ο πρόεδρος του ΔΣ της οποίας, Τζον Σμιθ, συζητούσε χτες το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που ταυτόχρονα η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία απέλυσε κάπου 1.800 από τους εργαζόμενούς της...

Οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας όμως δεν αποδέχονται, κάθε άλλο μάλιστα, τις μαζικές απολύσεις. Χτες βγήκαν στους δρόμους, εξοργισμένοι από την απόφαση επαναλειτουργίας του εργοστασίου στο Πουπόνγκ, 30 χλμ. δυτικά της Σεούλ. Το εργοστάσιο παρέμενε κλειστό για 20 μέρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών, που επικαλείται το «BBC News Online», τουλάχιστον 100 απολυμένοι εργαζόμενοι της εταιρίας και μέλη των οικογενειών τους συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο των λεωφορείων που μετέφεραν πρώην συναδέλφους τους στο εργοστάσιο. Τουλάχιστον 1.000 αστυνομικοί συγκρούστηκαν, ακολούθως, με εκατοντάδες διαδηλωτές, απολυμένους και μη. Οι βόμβες μολότοφ και τα δακρυγόνα συνέθεταν μια ατμόσφαιρα πεδίου μάχης.

Μια μάχη επιβίωσης: η κρίση στη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία, απόρροια της χρηματοοικονομικής ασιατικής κρίσης του 1997, έχει προκαλέσει ένα απίστευτο κύμα απολύσεων. Μόνο το 1998, απολύθηκαν 2 εκατομμύρια εργαζομένων. Το κύμα αυτό συνεχίστηκε το 1999, το 2000 και εφέτος, με συνολική «αιμορραγία» των θέσεων εργασίας να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια, κάτι που εντείνει δραματικά, όπως παραδέχονται τα κορεατικά ΜΜΕ, τις ταξικές αντιθέσεις στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι, χωρίς καμία ψευδαίσθηση, αποδίδουν την πολιτική ευθύνη όσον αφορά την πρακτική των απολύσεων εκεί όπου ανήκει: «Κάτω η κυβέρνηση του (Προέδρου) Κιμ Ντάε-γιουνγκ, που εξωθεί τους εργαζόμενους στην ανεργία», ήταν το βασικό σύνθημα της χτεσινής διαδήλωσής τους. Παρά την προσπάθεια εκφοβισμού τους από την αστυνομία - η οποία επιστράτευσε ακόμη κι ένα ελικόπτερο, από το οποίο καλούσε με τηλεβόα τους εργαζόμενους να διαλυθούν, αλλιώς θα συλλαμβάνονταν - η διαδήλωση συνεχίστηκε, για να «προκύψουν» οι συγκρούσεις στη συνέχεια. «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί επ' αόριστον, ειδικά όσο η αστυνομία παραμένει στο εργοστάσιο», δήλωσε ο Νταν Μπουνγκ-χο, συνδικαλιστής ηγέτης. Ο ίδιος επισήμανε ότι θα υπάρξει παγκορεατική απεργία και διαδηλώσεις μέσα στο Μάρτη, σε μια κινητοποίηση καταγγελίας των απολύσεων. Μόνον η «Daewoo» έχει προαγγείλει ότι θα απολύσει τουλάχιστον το 33% από τους 16.000 (εναπομείναντες...) εργαζομένους της.

Στο μεταξύ οι νοτιοκορεατικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον ιδρυτή της εταιρίας, Κιμ Γου-τσουνγκ, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό, αφού, όπως έχει καταγγελθεί, καταχράστηκε δισεκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ