Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παρελκόμενη ένταση με αφορμή την κρίση στα Βαλκάνια;

ΣΑΡΑΓΕΒΟ-ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στο βορρά της ΠΓΔΜ, στο νότο της Σερβίας και στο ούτως ή άλλως «αναβράζον» διεθνές προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου προκαλούν εμμέσως μία περίεργη «κινητικότητα» και σε άλλες χώρες στην περιοχή.

Μετά την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση Κροατών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πως θα προχωρήσουν μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός σε μονομερή ανακοίνωση αυτονόμησης «περιοχών με κραταιό πληθυσμιακά το κροατικό στοιχείο», χτες είχαμε και την αποπομπή του Κροάτη Αντε Γέλαβιτς, που συμμετέχει στην τριμερή Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στην περιοχή, Βόλγκανγκ Πέτριτς. Ο Γέλαβιτς ήταν, επίσης, και πρόεδρος του χαρακτηριζόμενου από διάφορα διεθνή ΜΜΕ «εθνικιστικού κόμματος των Κροατών της Βοσνίας» «HDZ» (Κροατική Δημοκρατική Ενότητα).

Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Μπάρι, εκτίμησε πως υπάρχουν σοβαρά σημάδια που δείχνουν να διακυβεύεται η «ειρήνη» στο Σαράγεβο. Τη βασική ευθύνη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο την επέρριψε στους Κροάτες της Βοσνίας, λέγοντας πως «η κίνηση των σκληροπυρηνικών Κροατών» απειλεί να βλάψει τη δομή του κράτους και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κεντρική ιδέα της Συνθήκης του Ντέιτον. Ο Μπάρι πρόσθεσε πως οι διεθνείς αξιωματούχοι στη Βοσνία παρακολουθούν προσεχτικά την κατάσταση και εξετάζουν τη λήψη μέτρων σε περίπτωση που παραβιαστεί η Συνθήκη του Ντέιτον.

Επιπλέον, το περασμένο 48ωρο, Ρουμάνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν προς την κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπαινισσόμενοι ύποπτους σκοπούς σε σχέση με τα πρόσφατα «ταξίδια» και τις περιοδείες Ούγγρων πολιτικών σε ρουμανικές περιοχές με ουγγρικές μειονότητες. Το Βουκουρέστι ζήτησε μάλιστα να γίνουν σεβαστές οι νόμιμες διαδικασίες και να εξασφαλίζεται η λήψη ειδικών αδειών για τις επισκέψεις αρχηγών ή στελεχών κομμάτων από την Ουγγαρία προς τη Ρουμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ