Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Υψηλοί τόνοι και προειδοποιήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Θα παρακολουθούμε στενά την κατανομή και τον τρόπο με τον οποίο τα κονδύλια, που προβλέπονται στο φετινό ετήσιο προϋπολογισμό για το στρατό, δαπανηθούν, και θα κρίνουμε εάν αυτές αποτελέσουν με οποιοδήποτε τρόπο απειλή για τα συμφέροντά μας στην περιοχή ή απλά είναι μόνο για τον εκσυγχρονισμό του».

Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, απάντησε στο ξαφνικό ζήτημα που εγέρθη με αφορμή την προχτεσινή παρουσίαση στο Εθνικό Λαϊκό Κοινοβούλιο της Κίνας του ετήσιου προϋπολογισμού εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, Ζιανγκ Χουάιτσενγκ, όπου προβλέπεται γενναία άνοδος στις στρατιωτικές δαπάνες κατά 17,7%, δηλαδή 17 δισ. δολάρια για φέτος, με αυξητική τάση για την επόμενη πενταετία, αφού κάτι τέτοιο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό με νέες τεχνολογίες των κινεζικών δυνάμεων, προκειμένου να «αντεπεξέλθουν στις δραστικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στην παγκόσμια στρατιωτική ισορροπία, καθώς και να είναι προετοιμασμένες να αμυνθούν, αλλά και να πολεμήσουν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει σε στρατιωτικό πεδίο η εισαγωγή τεχνολογίας και ειδικά η υψηλή τεχνολογία».

Πάντως, ο Κόλιν Πάουελ - εν αντιθέσει με τις υψηλές κορόνες αλλά και τις διαθέσεις του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφλεντ - τόνισε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ δε βλέπουν την Κίνα ως «εχθρό», αλλά ως ένα εμπορικό εταίρο «και περιφερειακό ανταγωνιστή κατά καιρούς». Οι δηλώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν και διαφοροποιημένες ακόμη και από τις δηλώσεις του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος από τις πρώτες αποσαφηνίσεις που έκανε άφησε να διαφανεί (σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον) ότι δεν εκτιμά την Κίνα ως «στρατηγικό εταίρο».

Στο προσκήνιο ο «γιος του πολέμου των άστρων»

Οπως είναι φανερό, το θερμόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων παραμένει στο... κόκκινο, ειδικά μετά τις προχθεσινές προειδοποιήσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τανγκ Ζιαχουάν προς την Ουάσιγκτον, για να μην προχωρήσει στην πώληση όπλων προηγμένης τεχνολογίας στην Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «σοβαρούς κινδύνους». Και όλα αυτά ενόψει της πρώτης επίσημης επίσκεψης -από τις 18 έως τις 24 Μάρτη- του αντιπροέδρου της Κίνας, ΚιάνΚιτσέν, του ανώτερου Κινέζου αξιωματούχου που θα μεταβεί στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ουσιαστικά, όλες αυτές οι λεκτικές «οξύτητες» ίσως και επικίνδυνες ακροβασίες, πάντα εμπεριέχουν τις ανησυχίες αλλά βαθύτατες διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με την ανάπτυξη και υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντιπυραυλική άμυνα (NMD) και κατ' επέκταση για την κηδεμονία μεγάλου τμήματος του πλανήτη, εάν όχι ολόκληρου.

Εννοείται, ότι δεν είναι η Κίνα η μοναδική χώρα που αντιδρά στην υλοποίηση του «γιου του πολέμου των άστρων», του NMD. Ανάλογες ανησυχίες και ενστάσεις έχουν εκφράσει και η Ρωσία αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το θέμα, επανέφερε και πάλι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας «συζήτησης» που είχε προχθές το βράδυ με χρήστες του Διαδικτύου, διά μέσου του κόμβου του βρετανικού πρακτορείου BBC.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε από κάποιο χρήστη ποια θα είναι η πιθανή αντίδραση της Ρωσίας σε περίπτωση που οι Αμερικανοί τελικά προχωρήσουν στην υλοποίηση του NMD, τόνισε ότι «ολόκληρο το διεθνές σύστημα για τον περιορισμό των εξοπλισμών θα τεθεί υπό αμφισβήτηση αλλά και κίνδυνο, σε περίπτωση που το σχέδιο συνεχιστεί», αφού «παραβιάζει τη συμφωνία ΑΒΜ του 1972 στην οποία βασίστηκε και η επικύρωση εκ μέρους της Ρωσίας της συμφωνίας ΣΤΑΡΤ ΙΙ».

Τέλος, για το ίδιο θέμα, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί να εργαστεί από κοινού με την Ευρώπη αλλά τις ΗΠΑ για να «καθορίσουν από κοινού τη φύση των απειλών των "δολίων κρατών" και για να αναζητήσουν και πάλι από κοινού τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ