Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Κοινή γραμμή πλεύσης για την εξόντωση του λαού

«Ισως είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», δήλωσε χτες ο Γιούνκερ, συνδράμοντας τους κυβερνητικούς εκβιασμούς

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, με την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου, την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τη βίαιη ανατροπή των λαϊκών δικαιωμάτων, διακήρυξε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, έχοντας την αμέριστη στήριξη και ενθάρρυνση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντησή τους, στην Αθήνα, η σφαγή του λαού τέθηκε ως προϋπόθεση για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την όποια μορφή «επαναδιαπραγμάτευσης» του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να σημειώνει ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση ή τη «χορήγηση ενός τρίτου πακέτου» στη χώρα θα γίνει μετά την έκθεση της τρόικας.

Στις δηλώσεις τους και έχοντας μοιρασμένους ρόλους, ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόβαλε την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ανέλαβε να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα, χαρακτηρίζοντας «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα την υλοποίησή τους.

Στη συνάντηση, που κράτησε περίπου δύο ώρες, τέθηκε επί τάπητος το σύνολο του αντιλαϊκού - φιλομονοπωλιακού προγράμματος που ετοιμάζεται να προωθήσει η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ την επόμενη διετία. Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συζητήσεις με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε το πακέτο των περικοπών για την περίοδο 2013 - 2014, καθώς και το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της διετούς «επιμήκυνσης» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι το 2016 αντί για το 2014, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δε θα ζητήσει νέα χρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παζάρια για τα μονοπώλια

«Το μόνο που ζητάμε είναι λίγο χώρο να αναπνεύσουμε, να πάρει η οικονομία μπροστά και να αυξηθούν τα έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει και περισσότερα χρήματα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής η συγκυβέρνηση δε θα καταθέσει και αίτημα για νέο δάνειο προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα, αλλά θα αντιπροτείνει να καλύψει τα 20 δισ. που υπολογίζει ότι χρειάζονται για τη διετία:

α) Με τα περίπου 8 δισ. της δόσης του δεύτερου δανείου που είναι να δοθούν από το ΔΝΤ το 2015. β) Με την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων και εσωτερικό δανεισμό. γ) Με το αίτημα για την έναρξη της αποπληρωμής των δόσεων του πρώτου δανείου από την τρόικα το 2016 αντί του 2014. δ) Με χρήματα που υπολογίζει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε, χτες, ότι «η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα» και στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζαν ότι «μαζί με τον Γιούνκερ και τους Ευρωπαίους εταίρους σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενόψει του Γιούρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ».

Αυτό που αναδείχτηκε περίτρανα από τις δηλώσεις και τις διαρροές και μετά τη χτεσινή συνάντηση είναι:

Πρώτον: Η λυσσαλέα επίθεση στα εισοδήματα και στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις «διαπραγματεύσεις» για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεύτερον: Θα υπάρξει νέος γύρος διαρθρωτικών ανατροπών με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Τρίτον: Η συγκυβέρνηση θα λάβει όσα σκληρά μέτρα χρειαστεί, που θα οδηγήσουν το λαό στην πλήρη χρεοκοπία, για να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, όπως απαιτεί η ελληνική πλουτοκρατία.

Απειλές και αυταπάτες

«Εχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, έχουμε επισπεύσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κλείσουμε το πακέτο των 11,7 δισ. στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, δίνοντας το πλέγμα των αντιδραστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης που θα πλήξουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση κάλεσε προκλητικά τον ελληνικό λαό να γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα, να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το πετσόκομμα των δικαιωμάτων του και να αποδεχτεί τη διάλυση της ζωής του. «Αλλαξαν πολλά τους τελευταίους δυο μήνες και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης, δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους για να βγούμε από την κρίση». Στέλνει έτσι μήνυμα πυγμής προς το λαό και ταυτόχρονα δέσμευσης προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του και το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης στην επιβολή των μέτρων και ανέφερε ότι υπάρχει «απόλυτη στήριξη της ασκούμενης πολιτικής από τα τρία κόμματα» που τη συγκροτούν. Επιχείρησε να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα για «έξοδο από την κρίση» και μοίρασε υποσχέσεις περί «ανάπτυξης», ισχυριζόμενος ότι υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ», με φανερή επιδίωξη να περάσει χωρίς λαϊκές αντιδράσεις τα μέτρα.

Επίσης, υποστήριξε ότι όσοι «ποντάρουν στην έξοδο από το ευρώ (...) είτε βρίσκονται μέσα ή έξω από τη χώρα, θα διαψευστούν με έργα και όχι με λόγια». Από την πλευρά του ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ δήλωσε «σθεναρά αντίθετος» με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά την ίδια ώρα, βάζοντας πλάτη στη συγκυβέρνηση και με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. Είναι η τελευταία ευκαιρία και οι Ελληνες πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Ολα στο τραπέζι

Ο Γιούνκερ έθεσε ως βασικές προτεραιότητες τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «αγορά εργασίας», δηλαδή στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Χαρακτήρισε «κεφαλαιώδους σημασίας» και «απαραίτητη προϋπόθεση» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης «την υλοποίηση του πακέτου» των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά «ενός τρίτου πακέτου βοήθειας», δηλαδή νέου δανείου για την Ελλάδα, και υποστήριξε ότι «αν η κυβέρνηση εφαρμόσει όλα τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί μέσα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα απαιτείτο τρίτο πρόγραμμα». Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι στην παρούσα φάση τα πάντα «εξαρτώνται από τα ευρήματα της τρόικας», ενώ δεν απέκλεισε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ ένα άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί της ΕΕ στο φόντο των εξελίξεων στη Συρία, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο «γεωστρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας, δείχνοντας τις προθέσεις της συγκυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή. Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε στον Γιούνκερ το αντιδραστικό σχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον των μεταναστών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν χτες ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν «προπαρασκευαστική» ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού αύριο στο Βερολίνο και το Σάββατο στο Παρίσι. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιούνκερ είχε χτες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ