Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΥΣΙΔΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργασιακές συμβάσεις γαλέρας

Σε καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων προχώρησε η εργοδοσία σε μεγάλη αλυσίδα φροντιστηρίων της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει το τοπικό σωματείο των εκπαιδευτικών

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Από παλιότερες κινητοποιήσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης Μπαχαράκη, στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν απ' τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις γαλέρας και σφαγής εργασιακών δικαιωμάτων, καταγγέλλει το Σωματείο Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο περιγράφει ότι η εργοδοσία με τηλεφωνική ειδοποίηση τις περασμένες μέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) «καλούσε» τους εργαζόμενους να διαβάσουν και υπογράψουν, μέσα σε μια μέρα, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι «το τερατώδες κείμενο ατομικής σύμβασης».

Στην κατάπτυστη σύμβαση προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Η εταιρεία «μπορεί να μειώσει μονομερώς και απεριόριστα τις ώρες διδασκαλίας του καθηγητή, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγησή του και κατ' εκτίμηση των ικανοτήτων, των γνώσεων και των δυνατοτήτων του, αλλά και των αναγκών της επιχείρησης, χωρίς τούτο να συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή»! Με λίγα λόγια απαιτεί δουλειά όσες ώρες θέλει κάθε χρονική στιγμή, χωρίς να δημιουργείται απολύτως κανένα πρόβλημα.
  • «Η διαφορά των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών από τις εκάστοτε νόμιμες καλύπτει συμψηφιστικά οποιαδήποτε άλλη αμοιβή, επίδομα ή προσαύξηση από παροχή εργασίας κατά τις Κυριακές, τις εξαιρέσιμες εορτές (αργίες), από υπερεργασία και νόμιμη υπερωρία». Αυτό σημαίνει ότι στην πενιχρή μεικτή ωριαία αμοιβή συμπτύσσονται όλα τα επιδόματα, υπερωρίες. Μάλιστα, πρακτικά, όπως σημειώνει το σωματείο, απαγορεύει και να ζητηθεί οποιαδήποτε αύξηση από μια καλύτερη σύμβαση.
  • Η εταιρεία όχι μόνο προχωρά σε παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά απαγορεύει στον καθηγητή να δουλεύει σε άλλο φροντιστήριο, χωρίς την άδειά της! Συγκεκριμένα: «Απαγορεύεται η εμφανής ή αφανής απασχόληση του καθηγητή με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρεία εν γένει επιχείρηση ή νομικό/φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει ανταγωνιστικό σκοπό ή όμοιο και παρεμφερές αντικείμενο δραστηριότητας με αυτό της εταιρείας, εκτός εάν ο καθηγητής γνωστοποιήσει εγγράφως στην εταιρεία την επιθυμία απασχόλησής του και να συναινέσει εγγράφως η εταιρεία»!
  • Υποχρεώνει τον εργαζόμενο να παραχωρήσει στην επιχείρηση κάθε πνευματικό δικαίωμα, που απορρέει από σημειώσεις, βιβλία κ.λπ., αφού η αμοιβή τέτοιου είδους θα είναι ενσωματωμένη στο ωρομίσθιο. Στη σύμβαση σημειώνεται ότι «ο καθηγητής εκχωρεί(...) στην εταιρεία κάθε περιουσιακό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας και οικονομικής εκμετάλλευσής του, που αποκτά σε οποιαδήποτε εργασία, άσκηση - τεστ κ.ά
  • Κάθε πληροφορία σε σχέση με την απαράδεκτη αυτή σύμβαση θεωρείται «εμπιστευτική και απαγορεύεται να κοινοποιηθεί σε τρίτους χωρίς την έγκριση του άλλου συμβαλλόμενου μέρους». Απαγορεύει «οποιαδήποτε ανακοίνωση ή δημοσίευση προς τρίτους» όχι μόνο στοιχείων της επιχείρησης, αλλά και ζητήματα που αφορούν «τρόπο εργασίας», «χωρίς τη συναίνεση της εταιρείας». Μέσα από αυτό, στην ουσία απαγορεύεται να γραφτεί μια ανακοίνωση για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, απαγορεύεται να ενημερώνουν το συνδικαλιστικό τους φορέα κ.ο.κ. Η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται ανακοίνωση είναι εάν γίνεται «στα πλαίσια προώθησης των συμφερόντων της εταιρείας». Οι υποχρεώσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν «για απεριόριστο χρονικό διάστημα και μετά τη λήξη ή λύση της παρούσας συμβάσεως»!

Το ΣΕΦΙΕ το ίδιο απόγευμα (της Δευτέρας) παρενέβη με παράσταση διαμαρτυρίας μέσα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του φροντιστηρίου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους. Απαιτεί να μην περάσουν οι ατομικές συμβάσεις, ν' αποσυρθεί η σύμβαση, διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες, καμία μείωση μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων στο ΙΕΚ «ΠΑΣΤΕΡ» (2020-06-25 00:00:00.0)
Διεκδικούν αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις (2014-10-07 00:00:00.0)
Απεργούν την ερχόμενη Δευτέρα (2012-03-30 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του αγώνα για τη συλλογική σύμβαση (2011-03-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις καθηγητών στα φροντιστήρια (2005-06-14 00:00:00.0)
Σε αμφισβήτηση οι συλλογικές συμβάσεις (2005-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ