Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ξεκινούν από φάρμακα και προμήθειες νοσοκομείων

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία

Από τη φαρμακευτική «δαπάνη» και τις προμήθειες των νοσοκομείων θα γίνουν οι νέες περικοπές που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στον τομέα της Υγείας για τα 2013 και 2014. Τα παραπάνω - που προέκυψαν από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) - προαλείφονται «στέγνωμα» των λαϊκών στρωμάτων στην ώρα της ανάγκης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει ποιο θα είναι το ύψος των περικοπών, ωστόσο υπολογίζεται ότι αυτές θα κυμανθούν 1,1 δισ. - 1,4. Κατά τα άλλα, ο υπουργός έδωσε όρκους πίστης στο ΕΣΥ, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα εκχωρηθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, το διέψευσε, λέγοντας ότι αυτά τα γράφουν οι εφημερίδες.

Επισχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ξεκίνησαν από χτες επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην Υγεία, τις απλήρωτες εφημερίες και στο επικείμενο «κούρεμα» των μισθών τους μέχρι και 18%.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με ανακοίνωσή του - αλλά και στη συνάντηση που είχε με την ΕΙΝΑΠ - προσπάθησε να καθησυχάσει τους γιατρούς. Με ανακοινώσεις πριν και μετά τη συνάντηση αναφέρει ότι «με Υπουργική Απόφαση της 3ης Αυγούστου 2012, έχουν διατεθεί οι πιστώσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των Νοσοκομειακών Ιατρών και για το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξόφλησή τους, οφείλονται σε αδυναμίες άλλων υπηρεσιών του Κράτους οι οποίες δεν υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας».

Ωστόσο, όμως, οι γιατροί διανύουν το τέταρτο πια τρίμηνο του 2012 που δεν καλύπτεται απ' τις υπεκφυγές του υπουργού Υγείας. Οι επισχέσεις συνοδεύονται από κινητοποιήσεις των γιατρών. Ετσι στον «Ευαγγελισμό» έγινε συγκέντρωση χτες στα επείγοντα του νοσοκομείου. Στο Κρατικό της Νίκαιας, οι γιατροί αποφάσισαν η επίσχεση να αρχίσει απ' την Πέμπτη, ενώ θα προχωρήσουν στη συμβολική κατάληψη στο γραφείο της διοίκησης, με αφορμή το γεγονός ότι από χτες το πρωί το νοσοκομείο είναι χωρίς διοικητή, πράγμα που σημαίνει πως κανένας δεν έχει δικαίωμα υπογραφής για να εισαχθούν στο νοσοκομείο τα απαραίτητα υλικά, τρόφιμα και φάρμακα. «Ηδη αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία και το νοσοκομείο κινδυνεύει με άμεση λειτουργική κατάρρευση», όπως αναφέρεται σε απόφαση της συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ