Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΠΥΥ
Κατακόρυφη πτώση των εσόδων

Κατά 41% υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα έσοδα για το 2012, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό

Σε οικονομικό «κραχ» οδηγείται τελικά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς οι προβλέψεις για τα έσοδά του για το 2012 είναι δραματικές σε σχέση με τις αρχικές: Οι χτεσινές πληροφορίες που έφταναν στο «Ριζοσπάστη» - μετά τις συναντήσεις της ηγεσίας του Οργανισμού με παρόχους υγείας - σημείωναν ότι αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο στον ΕΟΠΥΥ «είναι μοναδικό φαινόμενο και οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς στην απασφάλιση».

Ενώ οι αρχικές προβλέψεις έλεγαν ότι τα έσοδα του Οργανισμού θα κυμανθούν σε 7,8 δισ. ευρώ, οι χτεσινές προβλέψεις έλεγαν ότι τα τελικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ θα είναι μόλις 4,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα υπάρξει μια μείωση 41% των προϋπολογισθέντων εσόδων του ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έλεγαν έγκυρες πληροφορίες στο «Ρ», ότι για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα διατεθούν μόλις 190 εκατ. ευρώ, που αποτελούν ένα 6% των συνολικών εξόδων του ΕΟΠΥΥ. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν στο «Ρ», πως θα υπάρξει ένα έλλειμα 1,5-2 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του 2012, που θα πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον Οργανισμό.

Ούτε ραντεβού δεν μπορούν να κλείσουν οι ασφαλισμένοι

Αποκαλυπτικά για την απορρύθμιση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ αποτελούν και τα στοιχεία για το κλείσιμο ραντεβού με τη φυσική παρουσία των αρρώστων στις υπηρεσίες του Οργανισμού - κατά βάση στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ.

Οπως κατάγγειλε στο «Ρ» ο ασφαλισμένος στο ΙΚΑ Γιώργος Μπακόπουλος, χτές το πρωί πήγαν στη μονάδα του ΕΟΠΥΥ στο Παγκράτι, πάνω από 250 ασφαλισμένοι γιατί λογαριάζουν και το ένα ευρώ που απαιτείται πια με το τηλεφωνικό ραντεβού που αντικατέστησε το μέχρι τώρα 184. Για την εξυπηρέτηση των 250 ασφαλισμένων υπήρχε μια υπάλληλος. Μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με την καταγγελία, «είχαν πάρει αριθμό προτεραιότητας για ραντεβού με γιατρό, κοντά στα 150 άτομα». Και τότε, σύμφωνα με την καταγγελία, βγήκε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι το κλείσιμο ραντεβού «διά ζώσης» θα γίνεται μεταξύ 7:30 π.μ. - 1:30 μ.μ., ενώ στο υπόλοιπο διάστημα με τηλεφώνημα που θα συνοδεύεται απ' το σχετικό χαράτσι. Τότε, πάντα κατά την καταγγελία, εμφανίστηκε ένας ελεγκτής γιατρός του ΕΟΠΥΥ, προς τον οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι ασφαλισμένοι. Τελικά μετά από ένταση, κλήθηκε το περιπολικό, και ένας συνταξιούχος μαζί με τον ελεγκτή γιατρό πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε απ' το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου ως επεισόδιο «μεταξύ ενός συνταξιούχου και ενός προϊσταμένου της υπηρεσίας, που έληξε με διευκρινίσεις απ' τα δύο μέρη»...

Πρόβλημα και στα Χανιά

Αγανακτισμένοι δηλώνουν πολλοί ασφαλισμένοι και στα Χανιά της Κρήτης, καθώς χθες το πρωί βρήκαν κλειστή τη Γραμματεία όπου κλείνονται τα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο νομό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με την εταιρεία που είχε αναλάβει να κλείνει ραντεβού είτε τηλεφωνικά είτε με τη φυσική παρουσία των ασφαλισμένων στις Γραμματείες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απολυθούν οι περίπου πέντε εργαζόμενες που εργάζονταν στη Γραμματεία και να μην υπάρχει στελέχωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ