Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα εισαγγελέα

Υποστήριξε, σε δίκη αγωνιστών - αγροτών, ότι κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων η κατάσταση θύμιζε τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την «εποχή του Σταλινισμού»

Τις χειρότερες εμφυλιοπολεμικές μέρες θύμιζε χτες το πρωί η αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη αγροτών που γινόταν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Αφορμή για να εκφραστεί το αντικομμουνιστικό μένος του εισαγγελέα Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ήταν η εκδίκαση δύο υποθέσεων με κατηγορούμενους οχτώ αγρότες από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έγιναν πριν τέσσερα χρόνια. Τελικά, στο εδώλιο κάθισαν μόνο δύο από τους κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν, γιατί υπήρξε ήδη γι' αυτούς δεδικασμένο με αθωωτική απόφαση.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το «κράτος κατελύθη την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων» και πως «οι αγρότες μοίραζαν διαβατήρια». Πρόσθεσε ότι η κατάσταση θύμιζε τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την «εποχή του Σταλινισμού». Αλλωστε σ' αυτό το αντικομμουνιστικό και αντισοβιετικό του παραλήρημα επιχείρησε να στηρίξει και την πρότασή του για καταδίκη των αγροτών, αφού όπως αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, αλλά και από την τελική απόφαση δεν υπήρξαν στοιχεία που να στηρίζουν μια καταδικαστική απόφαση.

Το αντικομμουνιστικό παραλήρημα προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη που παραβρισκόταν στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης των αγροτών. Ο βουλευτής καταδίκασε τη στάση του εισαγγελέα, ο οποίος, όπως τόνισε, άρχισε την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, παίρνοντας συγκεκριμένη πολιτική θέση και χωρίς να περιορίζεται στις αρμοδιότητές του, που είναι το καθαρά δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι λόγω της αντίδρασης του ακροατηρίου στα λεγόμενα του εισαγγελέα η δίκη διεκόπη για λίγο. Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος των δύο αγροτών και τους αθώωσε.

Ο Αγγελος Τζέκης σε δηλώσεις του κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη στάση του εισαγγελέα, ο οποίος, όπως σημείωσε, «για να στηρίξει τα επιχειρήματα του, υποστήριξε τα πιο χυδαία αντικομμουνιστικά επιχειρήματα. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του, να συνεχίσει τη συσπείρωση των δυνάμεών του για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που προέρχονται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης».

Οι οχτώ αγρότες κάθισαν στο εδώλιο μετά από μήνυση του πρ. προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τελικά και μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε από τη σχετική πρωτοβουλία, εκπρόσωπος του πρ. προέδρου απέσυρε τη μηνυτήρια αναφορά, αλλά η υπόθεση δικάστηκε αυτεπάγγελτα.

Στο πλευρό των αγροτών

Σχετικά με τη νέα αυτή δίκη σε βάρος των αγροτών η «Συσπείρωση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αλληλεγγύη», εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις συνεχιζόμενες δίκες των αγροτών, επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις της περιοχής. Υπογραμμίζει επίσης ότι «μηνυτής κατά των αγροτών είναι ο σημερινός ευρωβουλευτής (της ΝΔ) κ. Φώλιας, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που ζητά αποζημίωση ...1,5 δισ. δρχ.». Καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική των δικαστικών διώξεων και του εκφοβισμού όσων αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων τους. Τέλος, απαιτεί να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ