Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ορίζοντα διετίας «βλέπει» ο Γ. Παπανδρέου

Τι αναφέρει ο τουρκοκυπριακός Τύπος για την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Εκτενείς αναφορές κάνει ο τουρκοκυπριακός Τύπος στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στην Κύπρο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» «στεγάζει» την είδησή της με τον τίτλο «Παπανδρέου-Απαράδεκτη η κατάσταση στην Κύπρο».

Η «Αβρούπα» εντός πλαισίου γράφει «Ο Παπανδρέου θέλει να επισκεφθεί το βορρά» και παραθέτει δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, κατά την εφημερίδα, είπε ότι θέλει να επισκεφθεί χωριά στην κατεχόμενη Κύπρο και να μιλήσει με τον κόσμο. Η εφημερίδα γράφει ότι δεν είναι γνωστό αν έγιναν κάποιες ενέργειες για μετάβαση του Γ. Παπανδρέου στα Κατεχόμενα και αν σε τέτοια περίπτωση οι κατοχικές δυνάμεις θα έδιναν τη σχετική άδεια. Σημειώνουμε, πάντως, ότι χτες το απόγευμα, συνεργάτες του Ελληνα υπουργού των Εξωτερικών διέψευδαν από την Κύπρο ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και άφηναν να εννοηθεί ότι πιθανά να επρόκειτο για προβοκάτσια που είχε στόχο τον Γ. Παπανδρέου.

Η «Βατάν» τιτλοφορεί το σχετικό της θέμα ως εξής: «Παπανδρέου: Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας». Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει στον υπέρτιτλο «Το συμπέρασμα από τις δηλώσεις Παπανδρέου στην Κύπρο» και στον τίτλο «Να αναγνωριστούν δικαιώματα μειονοτήτων στους Τουρκοκυπρίους».

Η «Γενί Ντουζέν» «στεγάζει» το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Παπανδρέου: Θα θέλαμε να δούμε μεταξύ μας ως πολίτες της ΕΕ και τους Τουρκοκυπρίους». Η «Μπιρλίκ» γράφει: «Για τρεις μέρες ο Παπανδρέου στην Κύπρο».

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου

Συνάντηση μιας ώρας είχε χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν σε βάθος οι πτυχές της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ. «Εχουμε εισέλθει σε νέα φάση μετά τις αποφάσεις της Νίκαιας», είπε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της επόμενης διετίας».

Ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε ότι με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου του Ελσίνκι (Δεκέμβρης '99), η Κύπρος θα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ και αν δεν έχει, στο μεταξύ, επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για τη στενότατη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα. Πρόσθεσε δε ότι του μετέφερε θερμά μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το νομικό πλαίσιο εισδοχής ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, σύμφωνα με το γερμανικό προηγούμενο.

Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση της Τουρκίας δήλωσε ότι η γειτονική χώρα έχει να επιλέξει είτε ανάμεσα στην ένταξη με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ή στην ένταξη χωρίς αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ