Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Αμετακίνητη για Μαραθώνα η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για το θέμα της χωροθέτησης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που προβλέπεται να γίνουν στην περιοχή του Σχοινιά και του Ριζάριου Μαραθώνα. Αυτό αποσαφήνισε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, η οποία από την πλευρά της επισήμανε τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ «έχουν εξεταστεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις», σημειώνοντας -προκείμενου να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση- ότι «το οικοσύστημα που υπάρχει στο Σχοινιά σήμερα, είναι κατ' ευφημισμόν οικοσύστημα», αφού από το 1950 και μετά «έχει υποβαθμιστεί και καταστραφεί». Συγκεκριμένα ανέφερε την ύπαρξη αμερικανικής βάσης, αεροδρομίου, καθώς και αυθαίρετης οικιστικής ανάπτυξης. «Υπήρχαν μπάζα και σκουπίδια» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δήλωσε ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα αποκαταστήσουν το οικοσύστημα.

Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σημείωσε: «Δεν περπάτησαν τα σκουπίδια εκεί. Ποιος τα έβαλε; Υπάρχει μια πολιτεία που δεν τα μάζεψε. Το αεροδρόμιο δεν είναι αυτοφυές φυτό. Δε φυτρώνει σαν τη ρίγανη, το αεροδρόμιο. Είναι κατάλοιπο αμερικανικού αεροδρομίου που έμεινε εκεί», τονίζοντας ότι «κινδυνεύουν τα πούλια, κινδυνεύουν τα ζώα, κινδυνεύει το οικοσύστημα», ενώ έκανε λόγο για «ενδεχόμενο αξιοποίησης κάποιων περιουσιών στην περιοχή και καταστροφή του Τύμβου». Αναφερόμενη στην ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων επισήμανε ότι υπάρχει και το Λαύριο «το οποίο δεν έχει τα ίδια ζητήματα και μάλιστα κοντά στην παραλία, που είναι ξερό, θα είχε και ζωή, ενδεχομένως, θα έβρισκαν "ψωμί" οι κάτοικοι» τι στιγμή που το Λαύριο αυτή τη στιγμή είναι υποβαθμισμένο και εργασιακά.

Συζήτηση

Συζήτηση με θέμα το Κωπηλατοδρόμιο που θα κατασκευαστεί στο Σχοινιά Μαραθώνα διοργανώνουν, αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: «WWF», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» και «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Με ανακοίνωσή τους οι τέσσερις οργανώσεις καλούν «όλους τους ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης που υπέγραψαν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τη σωτηρία του Σχοινιά» για να τους ανακοινώσουν τις μέχρι τώρα ενέργειές τους και να συζητήσουν ιδέες για περαιτέρω δράση. Οπως αναφέρει η πρόσκληση «ευπρόσδεκτοι είναι και όλοι εκείνοι που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους δεν υπέγραψαν, τότε αλλά θέλουν να συνεργαστούν στο εξής».

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο για τη σωτηρία του Σχοινιά έχουν υπογράψει πάνω από 11.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες άνθρωποι του Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ