Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Εκδόθηκε προχειρογραμμένη άδεια

Με την υπογραφή της άδειας λειτουργίας από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις τυπικές διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Σπάτων στις 28 Μάρτη, αντί την 1η του μήνα που ήταν το αρχικό «στοίχημα» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Πάντως, το κείμενο της υπουργικής απόφασης που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Βερελής, δεν είναι προσεκτικά γραμμένο, δηλωτικό και αυτό της προχειρότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα σοβαρά θέματα. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «κανένα αεροσκάφος δε θα απογειώνεται ή προσγειώνεται στο αεροδρόμιο, εάν δε διαθέτει (σ.σ.: το αεροσκάφος!;) τις υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης και τις ιατρικές υπηρεσίες και εξοπλισμό...». Οπως είναι προφανές, αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να τις διαθέτει το ίδιο το αεροδρόμιο και όχι τα αεροσκάφη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αμφισβητείται ακόμα και η εθνική κυριαρχία της χώρας, καθώς ο ρόλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας περιορίζεται μόνο σε εποπτικό, χωρίς να παρέχεται στην υπηρεσία (δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο) η δυνατότητα, εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι, να ζητήσει από την εταιρία «Αερολιμήν Αθηνών» (δηλαδή τους Γερμανούς της «Χόχτιφ») να συμμορφωθούν. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται στην εταιρία του αεροδρομίου είναι ότι θα πρέπει να γνωστοποιεί εγγράφως στην ΥΠΑ για τυχόν μεταβολές που επηρεάζουν της ασφάλεια και λειτουργία του αεροδρομίου.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο Σπάτων θα λειτουργήσει μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη χωρίς επισκευαστική βάση. Ως τότε η «ελαφρά» συντήρηση των αεροπλάνων θα μπορεί να γίνεται στο αεροδρόμιο Σπάτων, από την τεχνική βάση της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας», ενώ για τη «βαριά» συντήρηση αεροσκαφών θα παραμείνει σε λειτουργία η επισκευαστική βάση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Πάντως, οι πρώτες «παρενέργειες» από την επικείμενη λειτουργία του πανάκριβου ιδιωτικού αεροδρομίου Σπάτων έχουν γίνει ήδη ορατές, με την περικοπή δρομολογίων της «Αεροπλοΐας» προς νησιωτικούς προορισμούς. Στην απόφαση αυτή προχώρησε πρόσφατα η διοίκηση της εταιρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος χρήσης του αεροδρομίου. Ανάλογη απόφαση για περικοπή δρομολογίων, για τον ίδιο λόγο, πήρε χτες και η διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εμπόλεμη ζώνη» το αεροδρόμιο (2004-06-09 00:00:00.0)
Πανάκριβα τέλη - εξυπηρετήσεις (2001-03-28 00:00:00.0)
Υπουργική πτήση στις... εκκρεμότητες (2001-01-24 00:00:00.0)
Κοινή στάση εργασίας την Πέμπτη (2000-12-19 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας από την ερχόμενη Τετάρτη (2000-06-21 00:00:00.0)
Προς ιδιωτικοποίηση τα αεροδρόμια (2000-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ