Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Επίσκεψη στη Βαυαρία για να «κλείσει» μπίζνες

Ολη η ατζέντα της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας στο τραπέζι των συναντήσεων

Η προσέλκυση επενδύσεων, με κριτήριο το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία των μονοπωλίων, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει αύριο ο Αντ. Σαμαράς με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού Kόμματος, Χορστ Ζεχόφερ, στο Μόναχο.

Οπως σημειώνει η «Ντόιτσε Βέλε», υπάρχουν πολλοί Βαυαροί επιχειρηματίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, π.χ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τουρισμό, όπως έχει φανεί και από τις πολλές συναντήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα, σε οικονομικά και επιχειρηματικά φόρα. Σε πλήρη ισχύ είναι και το ελληνογερμανικό μνημόνιο συνεργασίας που είχε συνυπογραφεί επί κυβέρνησης Παπανδρέου και το οποίο αναθερμάνθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε φροντίσει ενόψει της αυριανής επίσκεψης να στείλει, με συνέντευξή του στη γερμανική «Μπιλντ», μήνυμα πυγμής για την υλοποίηση των αντιλαϊκών ανατροπών που διασφαλίζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της φτηνής εργατικής δύναμης και της ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Τις ευκαιρίες για επενδύσεις παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, όπου έδωσε έμφαση στις «σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας».

Στον τομέα των μεγάλων έργων, οι ευκαιρίες που έδειξε στους Γερμανούς επιχειρηματίες ο υπουργός, ήταν η επέκταση του Μετρό της Αθήνας, η επέκταση του τραμ προς τον Πειραιά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει «ιδιαίτερο βάρος στα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, ξεκινώντας από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κ. Χατζηδάκης διαφήμισε την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, το «μεγάλο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων», που όπως τόνισε δεν γίνονται για ταμειακούς λόγους αλλά «για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα», εννοείται των μονοπωλίων, καθώς και το «ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα» για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

«Από τότε που ο Αντ. Σαμαράς είναι πρόεδρος της κυβέρνησης, υπάρχει ένα θετικό κλίμα», τόνισε από την πλευρά του χτες στη ΝΕΤ ο ειδικός απεσταλμένος της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα Χ. Φούχτελ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη από γερμανικής πλευράς, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα προχωρήσει σε ένα δρόμο, που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση».

Μετά το Μόναχο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Οσλο, όπου μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θα παραστεί τη Δευτέρα στην τελετή παράδοσης του Νόμπελ Ειρήνης στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Την Κυριακή το πρωί θα είναι ο βασικός ομιλητής στο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ