Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Με φοροπρονόμια η «εθελοντική συμμετοχή»

Την ερχόμενη βδομάδα οι ανακοινώσεις για τη συμμετοχή

Με άτυπο στόχο την επαναγορά κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, οι ντόπιοι τραπεζίτες περίμεναν μέχρι και την τελευταία ώρα, προκειμένου να αποφασίσουν τόσο για τη συμμετοχή τους στην «εθελοντική» διαδικασία, όσο και για την αξία των ομολόγων με την οποία θα συνεισφέρει ο καθένας από αυτούς.

Στο παρασκήνιο είχε στηθεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας γύρω από την εξέλιξη των «προσφορών» από ξένες τράπεζες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες, που έχοντας αγοράσει φτηνά από τη δευτερογενή αγορά, περιμένουν τώρα να αποκομίσουν και κέρδη. Το χαρτοφυλάκιο των ντόπιων τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.

Χτες το απόγευμα, ενόψει της λήξης της δημοπρασίας, πρώτη η διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι Αlpha Bank, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής, χωρίς όμως να ανακοινώσουν και το ύψος της «προσφοράς». Οι διοικήσεις των τραπεζών περιμένουν και τη νομοθετική κάλυψη, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για «απιστία» από τους μετόχους τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συγκεντρώθηκαν ποσά ύψους 28 δισ. ευρώ (σε όρους ονομαστικής αξίας) από τα οποία 10 δισ. ευρώ από ντόπιες τράπεζες και 14 δισ. ευρώ από ξένες τράπεζες, hedge funds και άλλους ρεντιέρηδες. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το προς απόσυρση, σε χέρια ιδιωτών, κρατικό χρέος, υπολογίζεται (ονομαστική αξία) σε 62 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 50%.

Προκειμένου οι τράπεζες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, φαίνεται να απέσπασαν και νέα φορολογικά κίνητρα με τη μορφή του «αναβαλλόμενου φόρου» ύψους πολλών δισ. ευρώ. Στην πράξη, δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα, μέχρις ότου, σε ορίζοντα δεκαετιών, ισοφαρίσουν τη «χασούρα». Ακόμη, τα ποσά του αναβαλλόμενου φόρου που προκύπτουν για τον καθένα από αυτούς, προστίθενται στο σκληρό πυρήνα των κεφαλαίων τους, προκειμένου έτσι να μετριάσουν τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ