Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σημάδια κόπωσης και στη γερμανική οικονομία

Αναμορφωμένες προς τα κάτω οι εκτιμήσεις της Bundesbank για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2013

Η γερμανική οικονομία φαίνεται να επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από τη συγχρονισμένη κρίση στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως
Η γερμανική οικονομία φαίνεται να επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από τη συγχρονισμένη κρίση στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως
Το ενδεχόμενο «η χώρα να περιέλθει σε ύφεση στους επόμενους μήνες» επισήμανε χτες η γερμανική Bundesbank, ανακοινώνοντας τις αναθεωρημένες προς το χειρότερο εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και το α' τρίμηνο του 2013. Για το 2013, η τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 0,4%, από 1,6% που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο, ενώ για το 2012 αναθεώρησε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 0,7% από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2014, με ανάπτυξη στο 1,9%, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις. Η Bundesbank προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι οικονομικές της προβλέψεις χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα και ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμένεται.

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις και για την οικονομία της Κύπρου, επαληθεύοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι βυθίζεται στη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση, πλευρά της οποίας είναι και οι συνέπειες από την ισχυρή διασύνδεση με τα ελληνικά ομόλογα. Οπως επισημαίνεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Πέμπτη, η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιβράδυνση το 2013 και να καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5% περίπου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στο 13,7%.

Ολα αυτά ενώ η κυπριακή Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη τα πρώτα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα στο πλαίσιο του επερχόμενου μνημονίου και τα οποία αφορούν σε κλιμακωτή μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνά και ποτά, αύξηση του ΦΠΑ στο 18% από το 2013 και στο 19% το 2014. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να φθάσει και στο 140% του ΑΕΠ το 2014, από 85% που είναι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα, χτες, λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωσή του, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IΙF) διέρρεε με έκθεσή του ότι «με πιθανή τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, μοιάζει πιθανό πως θα φτάσει το στόχο των 14 δισ. ευρώ ή περίπου τόσο από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και έτσι θα αξιοποιηθούν πλήρως τα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την επαναγορά».

Ωστόσο, το IΙF επιμένει στην εκτίμηση ότι «η επαναγορά του χρέους δεν ανακουφίζει την Αθήνα από την οξεία κρίση ρευστότητας» και προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα εγείρει νέους φόβους στις αγορές, αναφορικά με τη διασφάλιση ή μη του ευρωπαϊκού χρέους. Στην ουσία, το IFF σημειώνει πως υπάρχει κίνδυνος και άλλες χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν μεταχείριση του χρέους τους παρόμοια με εκείνη που αποφασίστηκε για την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ