Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ετοιμάζονται να «ξηλώσουν» την Αμυντική Βιομηχανία

Βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχαν χτες Σαμαράς - Βενιζέλος

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων ενόψει των διαβουλεύσεων με την τρόικα, αλλά και η δρομολόγηση του πρόσθετου πακέτου των λεγόμενων «διαρθρωτικών ανατροπών», βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ενα από τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η «αναδιάρθρωση» της Αμυντικής Βιομηχανίας και της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν η κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, με απολύσεις 600 - 1.000 εργαζομένων και να συνεχιστεί η λειτουργία τους για ακόμα 24 μήνες προκειμένου να παραδοθούν παραγγελίες στρατιωτικού υλικού που έχουν από το εξωτερικό.

Από την πλευρά της η τρόικα επιμένει να κλείσουν άμεσα οι δύο εταιρείες. Την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι «τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πρέπει να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα». Για τη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση θα προτείνει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Εξελίξεις προμηνύει και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις αμυντικές βιομηχανίες, η οποία προωθείται την επόμενη βδομάδα για κύρωση στη Βουλή, όπως αποφάσισε χτες η διάσκεψη των προέδρων. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χτες ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ - έχει κατατεθεί εδώ και τρεις βδομάδες στη Βουλή - δεν αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης των εταιρειών, αλλά ρυθμίσεις ώστε να λάβουν φορολογική ενημερότητα τα ΕΑΣ προκειμένου να πληρωθούν οι «απλήρωτοι εδώ και μήνες» εργαζόμενοι.

Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν επίσης το θέμα του Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα, ενώ αποφάσισαν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα «όσο πιο σύντομα γίνεται και να υπάρξει ηρεμία», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα

Προχτές, Τρίτη, σε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ξεκίνησε και επίσημα ο νέος κύκλος της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα. Σήμερα, Πέμπτη, η τρόικα θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και η άρση της προβλεπόμενης προστασίας, συνεπώς η σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών.

Στην ατζέντα των επαφών τρόικας - κυβέρνησης είναι ακόμα η δημοσιοποίηση της λίστας με τους λεγόμενους «φόρους υπέρ τρίτων», που αποτελούν πόρους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων. Για τη συνέχεια δρομολογούν την κατάργηση ορισμένων ή την «ενσωμάτωση» άλλων στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, επιφέροντας νέα πλήγματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο μέτρο έρχεται να σηματοδοτήσει την παραπέρα μείωση επικουρικών συντάξεων, που στηρίζονται από «κοινωνικούς πόρους».

Η κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών» για το 2014 φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για νέες μαζικές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, ή «εναλλακτικά» την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου. Τέλος, το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων συζητήθηκε χτες ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και στα «τεχνικά» κλιμάκια της τρόικας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ