Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ
Με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Για «μακρύ ακόμα δρόμο που πρέπει να διανυθεί» έκανε λόγο ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για να στηρίξει το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης, να παράσχει πολιτική στήριξη στις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη και το ντόπιο κεφάλαιο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, ενώ αναμένονται συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, όπως και με επιχειρηματίες.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», τα σκληρά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν. Ηδη πριν τη συνάντηση, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του «Der Spiegel», ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναλάβει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και ότι «είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί».

Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα «Τα Νέα», επιχείρησε να δείξει ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ, υποστηρίζοντας ότι βλέπει «αχτίδα φωτός» στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν «ενδείξεις» για επιστροφή στην ανάπτυξη. Βέβαια, το μήνυμα αυτό αφορά τους μονοπωλιακούς ομίλους που προσδοκούν ανάκαμψη των κερδών τους πάνω στα συντρίμμια του λαού. Ερωτηθείς δε για το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους, περιορίστηκε να αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει συζήτηση στο Γιούρογκρουπ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ε. Βενιζέλο, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί» και χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτήν «παρά την κριτική που ασκείται από την Ελλάδα και άλλες χώρες».

Προτροπές προς την κυβέρνηση να συνεχίσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το ευρωενωσιακό μεγάλο κεφάλαιο είχαμε χτες και από τον επίσης Γερμανό πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, E. Brok, ο οποίος μετά τη συνάντησή του χτες το πρωί με τον Ε. Βενιζέλο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το σημαντικότερο που αυτή τη στιγμή τίθεται επί τάπητος είναι οι μεταρρυθμίσεις (...) Εμείς θα στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή της την προσπάθεια, των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής τους».

Ο E. Brok μετέφερε και το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος, όπως ανέφερε, «μας διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ετέθη και το θέμα της παράτασης του ύψους των επιτοκίων, της μεγαλύτερης διάρκειας ισχύος των επιτοκίων που έχουν αποφασιστεί. Αυτό νομίζω είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση και νομίζω ότι αυτή την ενστερνίζεται και η Γερμανία και αυτό ας πούμε θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση του προβλήματος στην αντιμετώπιση του χρέους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ