Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Καταστρώνουν σχέδια επεμβάσεων

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, E. Brok

Σχέδια επεμβάσεων σε μια ευρεία γεωγραφική ζώνη που φτάνει πολύ πέρα από τα σύνορα της ΕΕ καταστρώνουν τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας και η Ελληνική Προεδρία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις συγκρούσεις με τα μονοπώλια άλλων δυνάμεων, π.χ. για τον απρόσκοπτο ενεργειακό ανεφοδιασμό των κρατών μελών. Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσεων κινήθηκε και η συνάντηση, χθες το πρωί, του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, με τον Γερμανό πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου E. Brok.

Στη συνάντηση συζήτησαν μεταξύ άλλων σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής διεύρυνσης και της πολιτικής «Γειτονίας» της ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μιλήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για την κατάσταση στη Μεσόγειο, για πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε σε σχέση με τη Συρία, με το Λίβανο, με την Αίγυπτο, με τη Λιβύη, για τη συνεργασία των μεσογειακών χωρών, ιδίως στον ενεργειακό τομέα». Ζητήματα και προτεραιότητες δηλαδή που θέτει η ΕΕ, ώστε σε εφαρμογή και της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ, να απλώνει την ιμπεριαλιστική της δράση σε κάθε σημείο του κόσμου, πολύ πέρα ακόμα και από τη ζώνη που περιλαμβάνεται στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας».

Ο Brok από την πλευρά του χαρακτήρισε την περιοχή του Νότου, «επικίνδυνη περιοχή, όπου εκκρεμούν αρκετά θέματα (...) Θα αναφέρω και συγκεκριμένα παραδείγματα, την κατάσταση στη Συρία και το Λίβανο».

«Συζητήσαμε», συμπλήρωσε, «και νομίζω συμφωνήσαμε και για θέματα κοιτασμάτων αερίου, τα οποία υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε αυτόν τον τομέα, ας μην ξεχνάμε, ότι μπορούν να δημιουργηθούν περιπλοκές. Υπάρχει αλληλοσύνδεση συμφερόντων στον τομέα αυτόν, άρα, δηλαδή, είναι σαφές ότι και γι' αυτά τα θέματα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες». Σαφής η αναφορά στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για το ποια μονοπώλια ποιων κρατών θα βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο των λαών. Κόντρες που ανάβουν φιτίλια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένες συρράξεις.

Ο Ε. Brok εξήγγειλε επίσης ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τις ευρωεκλογές του Μάη, θα διοργανώσει μια ακρόαση όπου θα συζητηθούν «θέματα Δικαίου της θάλασσας» (βλ. χάραξη ΑΟΖ). «Εχουμε κράτη - μέλη στην ΕΕ, τα οποία έχουν συζητήσει και καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό, αναφέρομαι στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, υπάρχουν βέβαια και κάποιες εκκρεμότητες με την Τουρκία, την Κύπρο, όλες τις όμορες χώρες αυτής της περιοχής, και νομίζω ότι μια τέτοια ακρόαση ενδείκνυται», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ