Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Συντονισμός με διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα προς όφελος των μονοπωλίων

Σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου από την θέση της Προεδρίας της λυκοσυμμαχίας να προωθήσει τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, αφού την προηγούμενη βδομάδα είχε διαβουλεύσεις με το Γερμανό ομόλογό του, χτες ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με το Γάλλο ΥΠΕΞ Laurent Fabius ο τελευταίος τόνισε ότι ελληνική και γαλλική κυβέρνηση έχουν «κοινή αντίληψη για το μέλλον της ΕΕ». Ο ίδιος απαρίθμησε τη συμφωνία τους σε θέματα όπως η «προτεραιότητα της ανάπτυξης» (βλ. καπιταλιστικής), η «τραπεζική ένωση και η ενδυνάμωση της ευρωζώνης», η διασφάλιση απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Μίλησαν επίσης για τις εξελίξεις σε Συρία, Ιράν, Αφρική, με το Γάλλο ΥΠΕΞ να δηλώνει καθαρά πως «η Γαλλία προτείνει στην ΕΕ να αναλάβει μέρος των επιχειρήσεων που διεξάγονται στην Κεντρική Αφρική».

«Μιλήσαμε, επίσης, για τις διμερείς σχέσεις, που είναι εξαιρετικές και οι οποίες μπορούν ακόμη να βελτιωθούν, κυρίως στον οικονομικό τομέα, όπου επιθυμούμε οι γαλλικές επιχειρήσεις να είναι ιδιαίτερα παρούσες», πρόσθεσε ο L. Fabius, εκφράζοντας την επιθυμία γαλλικών ομίλων να λειτουργήσουν στην Ελλάδα απολαμβάνοντας φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις στις μαζικές απολύσεις, μειωμένα μισθολογικά κόστη και άλλα «αναπτυξιακά» και «επενδυτικά» μέτρα.

Από ελληνικής πλευράς ο Ευ. Βενιζέλος στάθηκε στην «προστασία των συνόρων μας και τις μεταναστευτικές ροές», προϊδεάζοντας για νέα σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι η «οριστικοποίηση αυτού που λέγεται τραπεζική ένωση είναι προτεραιότητα μας, κυρίως ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επισήμως με το Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Kόμματος Harlem Desi. Οπως δήλωσε αργότερα, συζήτησαν και «για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, για το συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ κρατών αλλά και μεταξύ πολιτικών αντιλήψεων στην Ευρώπη (...) Μιλήσαμε επίσης για την προετοιμασία των ευρωπαϊκών εκλογών, για τα σχήματα που διαμορφώνονται, για τη σημασία που έχουν οι δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές». Σαφείς οι αναφορές στις ενδοαστικές - ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις προσπάθειες εξισορρόπησής τους.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, και αντικείμενα, μεταξύ άλλων, τις ελληνοαμερικανικές και ευρωατλαντικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενεργειακά ζητήματα και το ρόλο που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ