Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα αύξηση του αριθμού των ανέργων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η αγορά εργασίας της χαρακτηριζόμενης ως μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της ζώνης του Ευρώ «λιμνάζει», καθώς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων, ενώ και τα μελλούμενα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Απρίλη κατά 6.000, για να διαμορφωθεί σε 3.808.000 εκατ. ανέργους συνολικά, μετά από την κατά 14.000 αύξηση που είχε σημειώσει το Μάρτη, ενώ η αύξηση κρίνεται ότι είναι σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Βασική αιτία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο, είναι ότι οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε πάγωμα των προσλήψεων λόγω εξασθένισης της παγκόσμιας ζήτησης για γερμανικά εξαγωγικά προϊόντα.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση ανέργων ανήλθε τον Απρίλη σε 3,87 εκατομμύρια από 3,99 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έναντι 9,8% το Μάρτη του 2001. Στο δυτικό τμήμα της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,5% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στο ανατολικό τμήμα της χώρας στο 17,7% τον Απρίλη έναντι 18,6% το Μάρτη.

Τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν αποτελούν, σύμφωνα με αναλυτές, ιδιαιτέρως δυσάρεστα νέα για τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εκλέχτηκε με κύριο στόχο να εξαλείψει τη μάστιγα της χρόνιας ανεργίας που κατέτρωγε και συνεχίζει καθώς φαίνεται να τρώει τα σπλάχνα της γερμανικής κοινωνίας. Μέχρι στιγμής, παρά τη μικρή κάμψη του ποσοστού της ανεργίας, έχει αποτύχει - και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά - και όπως εκτιμούν αναλυτές εάν στοχεύει να επανεκλεγεί τον επόμενο χρόνο στη βάση της επιτυχίας του να μειώσει την ανεργία, τότε θα αντιμετωπίσει προβλήματα... προπαγάνδας, αφού η γερμανική «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μειώσει τον αριθμό των σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση ανέργων σε 3,5 εκατομμύρια πριν από τις εκλογές το Σεπτέμβρη του 2002.

Βέβαια, τον περασμένο μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση της κυβέρνησης Σρέντερ για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, στο 2% από 2,75%, επικαλούμενος «εξωτερικούς παράγοντες». Ο Χάινριχ φον Πίρερ, διευθύνων σύμβουλος της «Siemens AG» - της κορυφαίας γερμανικής εταιρίας ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εξοπλισμού που ανακοίνωσε την περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας λόγω μειωμένης ζήτησης για συσκευές κινητής τηλεφωνίας - δήλωσε ότι η προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησης για την ανάπτυξη στο 2% δε συνιστά αιτία απαισιοδοξίας για την οικονομία, αλλά πρόσθεσε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό το επίπεδο ανάπτυξης θα ωφελήσει την αγορά εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ