Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Συμμαχία» κατά του ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) Μασούντ Μπαρζάνι συναντήθηκε χτες με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και αμέσως μετά δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Η παρουσία του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, του οποίου η οργάνωση του Μπαρζάνι ελέγχει τα δύο τρίτα, είναι «απαράδεκτη», φέρεται να δήλωσε ο Ιρακινός Κούρδος ηγέτης σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», απειλώντας πως «εάν το ΡΚΚ επιμείνει να διατηρεί την παρουσία του στην περιοχή τότε θα συνεχίσουμε, όπως κάνουμε ήδη, τη μάχη να το αναγκάσουμε να αποσυρθεί».

Το ΡΚΚ ανακοίνωσε το 1999, κατόπιν σχετικής προτροπής του έγκλειστου στο νησί Ιμραλι και καταδικασμένου σε θάνατο ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ότι εγκαταλείπει τον 15-ετή αυτονομιστικό πόλεμο που διεξήγε, αποσύροντας τον κύριο όγκο των δυνάμεών του στο Ιράν και στο Ιράκ. Οι τουρκικές δυνάμεις όμως συνέχισαν να τους καταδιώκουν, εισβάλλοντας συχνά στο βόρειο Ιράκ.

Ο Μπαρζάνι εξέφρασε επίσης χτες την ελπίδα ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Κούρδοι του Ιράκ θα ωφεληθούν από την αύξηση του (κατά βάση παράνομου, δεδομένων των αποφάσεων του ΟΗΕ) διασυνοριακού εμπορίου, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου, μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ο θερμότερος υποστηρικτής της συνέχισης των κυρώσεων κατά του Ιράκ, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστήριζαν πιο «επιλεκτικά» μέτρα συνοριακού ελέγχου, επιτρέποντας το εμπόριο με το βόρειο Ιράκ, που ελέγχουν κουρδικές οργανώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα δε θα φθάσουν στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Το KDP του Μπαρζάνι και η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, υπό τον Τζελάλ Ταλαμπάνι, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ιράκ από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Η απεργία πείνας συνεχίζεται

Ενώ ο αριθμός των νεκρών στην απεργία πείνας παρέμενε χτες στους 22 (18 φυλακισμένοι και 4 συγγενείς τους), η κυβέρνηση ασχολούνταν, ως συνήθως, με ο,τιδήποτε εκτός από το θέμα των πολιτικών κρατουμένων: χτες στο προσκήνιο βρίσκονταν οι ιδιωτικοποιήσεις, στο νόμο για τις οποίες καταγράφονται ασυμφωνίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και Τηλεπικοινωνιών. Δεν υπήρξε ούτε χτες ένδειξη πρόθεσης διαλόγου με τους κρατούμενους - εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη, π.χ., στην περίπτωση των Τσετσένων που κατέλαβαν το ξενοδοχείο Swissotel προ δύο εβδομάδων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ