Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΗΠΑ
Δεύτερο συνεχόμενο «χαστούκι»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δεν πρόλαβαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να συνέλθουν από την ψυχρολουσία του αποκλεισμού των ΗΠΑ, από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, χτες ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν και από το Διεθνές Συμβούλιο του ΟΗΕ για τον Ελεγχο του λαθρεμπορίου Ναρκωτικών! Παράδοξο ίσως... αλλά και η «απογοήτευση» που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος μάλλον ακούγεται παράδοξη, δεδομένου του διπλωματικού φιάσκου...

Ενδεικτικό είναι ότι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ και από τις δύο Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών έγινε κατά τη διάρκεια δυο ψηφοφοριών που διεξήχθησαν την περασμένη βδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Φαίνεται ότι το φιάσκο ήταν τόσο μεγάλο που μπορεί οι ΗΠΑ να επέτρεψαν τη γνωστοποίηση του αποκλεισμού από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν έγινε γνωστός παρά μόνο χτες ο αποκλεισμός από το Διεθνές Συμβούλιο για τα Ναρκωτικά, ο οποίος έγινε επίσης την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας που έγινε στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ.

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την έκβαση αυτών των ψηφοφοριών, αλλά δε θα τους επιτρέψει να σταματήσουντη δράση τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα τους κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, ενώ τόνισε ότι οι ψηφοφορίες αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν το κύρος του ΟΗΕ, αφού κατά τον Φλέισερ «δεν είναι πολύ αποτελεσματικό γι' αυτές τις οντότητες να αποκλείουν τις ΗΠΑ»! Ο Φλέισερ καταφέρθηκε επίσης εναντίον των χωρών, οι οποίες δεν τήρησαν σύμφωνα με τον ίδιο την υπόσχεσή τους. «Οι ΗΠΑ είχαν γραπτές δεσμεύσεις από συγκεκριμένο αριθμό χωρών και αυτές οι χώρες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους», διαμαρτυρήθηκε χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι οι χώρες αυτές, αν και όλοι γνωρίζουν ότι ο λόγος γίνεται για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξάλλου, το τόνισαν με ποικίλους τρόπους οι αμερικανικές εφημερίδες χτες. Οπως αναφέρεται σε ανάλυση των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το βασικό θέμα ήταν η αλαζονεία της εξωτερικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. «Αναμφίβολα», προσθέτει η εφημερίδα, «η οργή αυτή συνέβαλε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Εθνη, που είχε σαν συνέπεια να αποκλειστούν, για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού». «Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι η επιθετική στάση του Προέδρου Μπους έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, η έλλειψη κατανόησης της σημασίας, που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και η χαλαρή υποστήριξη της πολιτικής βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα έχουν ενισχύσει την επικρατούσα εντύπωση ότι οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη, η οποία, περισσότερο από πρωτύτερα, δείχνει ιδιαίτερα σκληροτράχηλη έναντι των συμμάχων της», καταλήγει η εφημερίδα.

Πάντως, κάπως διαφορετική και πιο επιθετική άποψη διατυπώνει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία στο χτεσινό κύριο άρθρο της, χαρακτηρίζει σαν «γελοία» την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να επανεκλεγούν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξαιτίας των θέσεών τους σε θέματα, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο, η αντιπυραυλική άμυνα και τα φάρμακα για το Εϊτζ. Αντίθετα, όπως εκτιμά η εφημερίδα, «αυτό που συνέβη αποτελεί μια τυπική περίπτωση, που αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους μια συνετή κυβέρνηση πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό στην υποκρισία των διεθνών οργανισμών, ενώ οι χώρες, που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έδειξαν πώς πρέπει να παίζεται το παιχνίδι». Στο άρθρο προστίθεται πως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ελάχιστες από τις 29 ψήφους, που έλαβαν οι ΗΠΑ, προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2021-03-05 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα (2010-10-20 00:00:00.0)
Σταθερή αλληλεγγύη στην Κούβα (2009-06-12 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα (2007-12-11 00:00:00.0)
Δίωξη ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων (2006-04-18 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιχειρούν δικαίωση του αποκλεισμού (2005-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ