Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνικά ευχολόγια

Με πλούτο και ποικιλία... ευχολογίων, «εκφράστηκε» η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο νέο κύκλο αίματος που εμφανίζεται στα βόρεια σύνορα της χώρας. Πίσω από τις ευχές, βέβαια, κρύβεται η απόλυτη ευθυγράμμιση της Αθήνας με τις επιλογές της δύσης, οι οποίες οδήγησαν την περιοχή στην άβυσσο.

«Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας, είπε ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων: Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή των συνόρων, για δημιουργία νέων κρατών. Είμαστε αντίθετοι στο να μεταβληθεί το σκηνικό που υπάρχει στα Βαλκάνια».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, κράτησε και μια... επιφύλαξη σημειώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι ιδίως, η προσπάθεια αυτή να γίνεται διά της βίας».

Πώς άραγε μπορεί να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια χωρίς βία, δεν μπήκε στον κόπο να το εξηγήσει ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στη Ν. Υόρκη. Ο υπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει, με κάθε τρόπο, να αποτραπεί η ένοπλη σύρραξη, να ενισχυθούν οι φωνές των μετριοπαθών και να απομονωθούν αυτοί, που υποστηρίζουν ακραίες θέσεις και λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν από κοινού ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία.

Σε ερώτηση, αν η Ελλάδα μένει ικανοποιημένη με τη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του ζητήματος της ΠΓΔΜ, κυρίως από τις ΗΠΑ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι, καθώς η ΕΕ δεν έχει αναπτύξει ακόμη το δικό της αμυντικό σύστημα, μοιραία θα εξακολουθήσει να βασίζεται στις στρατιωτικές δυνάμεις και επιλογές των ΗΠΑ.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός στις δηλώσεις του σημειώνοντας πως «τουλάχιστον με τα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά, δε διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Η κρίση αυτή είναι ελεγχόμενη και πάντως περιορίζεται σε περιοχές, οι οποίες είναι γνωστές. Δε φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης αυτής, στην ευρύτερη περιοχή».

Περισσότερο ανήσυχος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και ότι πρέπει η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες, ότι η βία και η απειλή χρήσης βίας δεν είναι επ' ουδενί αποδεκτοί τρόποι επίλυσης διαφορών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ