Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
OIKONOMIA ΤΩΝ ΗΠΑ
Στις συμπληγάδες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Η οικονομία εξακολουθεί να στενάζει, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ προειδοποιεί ότι τα μελλούμενα είναι δυσοίωνα, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, παρουσίασε μείωση. Εννοείται ότι σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η χτεσινή ανακοίνωση άλλων 4.000 χαμένων θέσεων εργασίας δεν αποτελεί είδηση!

Ερωτώμενος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξη που έδωσε χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφορικά με το ενδεχόμενο να περιπέσει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση απάντησε ότι «η βασική απάντηση είναι ότι δε γνωρίζουμε εάν πρόκειται να βρεθούμε σε αρνητικό έδαφος ή εάν θα κατορθώσουμε να αποφύγουμε να βρεθούμε στον πάτο ή εάν θα κατορθώσουμε να αποφύγουμε την ύφεση και αρχίσουμε πάλι να αναπτυσσσόμαστε».

Ουσιαστικά αυτό που δήλωσε ο Τσένεϊ για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ήταν το αυτονόητο: Ουδείς, ούτε καν οι οικονομολόγοι μπορεί να πουν με βεβαιότητα πότε μία οικονομία εισέρχεται ή διανύει την ύφεσή της. Αν και για την περίπτωση των ΗΠΑ το ζήτημα μάλλον είναι σίγουρο. Οι συνεχείς ανακοινώσεις τόσων οικονομικών στοιχείων, του Υπουργείο Εργασίας αλλά και η πορεία του Χρηματιστηρίου το καταμαρτυρούν. Οπως η παραγωγικότητα, που σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας παρουσίασε μείωση για πρώτη φορά από το 1995, «καθώς σημειώνεται αιφνίδια επιβράδυνση στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών».

Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια της «εκατόμβης» χιλιάδων εργαζομένων στις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες προσωπικών υπολογιστών, η κορυφαία παγκοσμίως εταιρία σε πωλήσεις Dell Computer Corp. ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή έως και 4.000 θέσεων εργασίας ή του 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, καθώς ο ανταγωνισμός τιμών -με κύρια αντίπαλο την Compaq- στην εν λόγω αγορά την υποχρεώνει να μειώσει το κόστος.

Επιπλέον, η Dell ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στο δεύτερο εξάμηνο εφέτος πενταήμερη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών στην πλειοψηφία του προσωπικού της στις ΗΠΑ. Η μείωση των θέσεων εργασίας αυτή είναι η δεύτερη εφετινή που ανακοινώνει η Dell, η οποία τον περασμένο Φλεβάρη προχώρησε σε απόλυση 1.700 εργαζομένων, καθώς προσπαθεί να ψαλιδίσει τις δαπάνες, ώστε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους της σε μια συγκυρία μείωσης των τιμών των τελικών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ