Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Αποστολή: Διάδοση του πολέμου

Το αμερικανικό κατασκοπευτικό στο νησί Χαϊνάν

Associated Press

Το αμερικανικό κατασκοπευτικό στο νησί Χαϊνάν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Τη «φωτιά» που άναψε πια για τα καλά, με αφορμή την επισημοποίηση εκ μέρους των ΗΠΑ της υλοποίησης του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος»-(NMD), ανέλαβαν να τη διαδώσουν όπου Γης οι απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου, με κύριο επιχείρημα «ο πλανήτης το 2001 δεν είναι ίδιος με το 1972», κάνοντας σαφέστατη αναφορά και μνεία στη συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, ΑΒΜ, που υπογράφτηκε μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ το 1972, και την οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τη θεωρούν πια «αναχρονιστική».

Οι ειδικοί απεσταλμένοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ξεκίνησαν από χτες τη διεθνή καμπάνιά τους, προκειμένου να προωθήσουν το σχέδιο NMD. Πρώτος σταθμός επί ευρωπαϊκού εδάφους, η έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικά θέματα, Μαρκ Γκρόσμαν και τον Στίβεν Χάντλεϊ, αναπληρωτή σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι νωρίτερα ενημέρωσαν τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό. «Χαιρετίζω τη σημερινή ενημέρωση από την αμερικανική αντιπροσωπεία για τις πρόσφατες απόψεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ πάνω στο θέμα της πυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Ρόμπερτσον και πρόσθεσε πως αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διεξοδικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τη δέσμευση των ΗΠΑ να έχουν διαβουλεύσεις με το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Ανάλογα συναισθήματα εξέφρασε κατά τις δηλώσεις και ο Γκρόσμαν, ο οποίος δήλωσε ότι «κατά τη συνάντηση οι σύμμαχοί μας αναγνώρισαν τις νέες απειλές που αντιπροσωπεύουν τα ασταθή καθεστώτα» καθώς επίσης και ότι «αναγνώρισαν την ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα όσον αφορά στον αφοπλισμό». Λίγο αργότερα η αμερικανική αντιπροσωπεία αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου θα συναντιόταν με τους Βρετανούς αξιωματούχους, μία χώρα κρίσιμη για την ανάπτυξη του NMD, αφού οι βάσεις του θα είναι μέρος του δικτύου ανάπτυξης του συστήματος.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις καθαρά «φιλικού περιεχομένου» από ευρωπαϊκής πλευράς δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση δέσμευσης για την προσχώρησή τους στο σχέδιο αλλά μάλλον έχουν υιοθετήσει μαζικώς μία στάση αναμονής. Ακόμη και η Ρωσία που όμως έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως τις αντιρρήσεις της για το NMD. Ενδεικτικό των διαθέσεων που επικρατούν και σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι τα διάφορα δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, που τονίζουν το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τοποθετεί τις «ΗΠΑ πρώτες» και ότι η περιοδεία των απεσταλμένων του Μπους, περισσότερο προσπαθεί να «πουλήσει» το NMD, παρά να διαβουλευτεί για την ανάπτυξή του. «Βλέπουν τους εαυτούς τους ως τους νέους επικυρίαρχους ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου», τονίζει πολύ χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του βρετανικού «Γκάρντιαν», Πίτερ Πρέστον, απηχώντας τις απόψεις πολλών Ευρωπαίων πολιτικών και όχι μόνο.

«Νέα κούρσα εξοπλισμών»

Πάντως, εκτός «δυτικού κόσμου» τα συναισθήματα είναι πιο ακραία αναφορικά με τις ανησυχίες και τους φόβους και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί. Ενδεικτικό είναι ότι οι ιρακινές εφημερίδες έκαναν λόγο χθες για μια νέα κούρσα εξοπλισμών που πυροδοτεί η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, ενώ σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και τα κύρια άρθρα των κινεζικών εφημερίδων σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Η αντίθεση της Κίνας στο NMD είναι δεδομένη, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, που εκδηλώθηκε κιόλας με την πρόκληση σχεδόν «θερμού επεισοδίου» μεταξύ των δύο χωρών, αρχής γενομένης της 1ης Απριλίου όταν το αμερικανικό ΕΡ-3, που, πραγματοποιώντας κατασκοπευτική πτήση στην Κίνα συγκρούστηκε με κινεζικό μαχητικό και αργότερα προσγειώθηκε στη νήσο Χαϊνάν όπου βρίσκεται ακόμη.

Το επεισόδιο σοβεί ακόμη, με νέ α ένταση χτες, όταν η Κίνα διαμαρτυρήθηκε επίσημα για την επανάληψη των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων κατά μήκος των ακτών της και κατέστησε σαφές ότι θα κάνει παράσταση στην Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό. Επίσης, η Κίνα κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπει στο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, το οποίο βρίσκεται καθηλωμένο εδώ και ένα μήνα στην Κίνα, να επιστρέψει στις ΗΠΑ διά της εναέριας οδού. «Η κινεζική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει σαφώς στη διάρκεια των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων ότι είναι αδύνατο το αμερικανικό αεροπλάνο ΕΡ-3 να επιστρέψει στις ΗΠΑ διά της εναέριας οδού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Σουν Γιουσί. Ο Κινέζος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν μία πιο εποικοδομητική στάση για να υπάρχει μία ικανοποιητική διευθέτηση του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ