Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση

Ο Τ. Μπλερ άρχισε προεκλογική καμπάνια από τα σχολεία...

Associated Press

Ο Τ. Μπλερ άρχισε προεκλογική καμπάνια από τα σχολεία...
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχαν πολλάκις και παντιοτρόπως διατυπωθεί και δεν έπεσε ωσάν κεραυνός εν αιθρία η χτεσινή ανακοίνωσή του για διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στις 7 του Ιούνη, που θα συμπέσουν με τις τοπικές εκλογές.

Η είδηση είχε «διαρρεύσει» από το πρωί, αν και επισημοποιήθηκε το απόγευμα μετά τη συνάντηση που είχε ο Τόνι Μπλερ με τη βασίλισσα Ελισάβετ, αφού όπως ορίζει το Σύνταγμα θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της. «Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τη βασίλισσα και της ζήτησα να εγκρίνει τη διάλυση της Βουλής, ώστε να διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές στις 7 Ιούνη», δήλωσε ο Μπλερ από ένα σχολείο θηλέων στο κέντρο του Λονδίνου, το οποίο επέλεξε για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, θέλοντας να δείξει με συμβολικό τρόπο ποια είναι τα σχέδια του κόμματός του για την Παιδεία.

Μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αν και μεσούσης της κρίσης στην τροφική αλυσίδα (τρελές αγελάδες, αφθώδης πυρετός κ.ά.) που αποδεκατίζει τους Βρετανούς αγρότες, θεωρείται ό,τι καλύτερο για το Εργατικό Κόμμα του Μπλερ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Εργατικό Κόμμα απολαμβάνει ήδη μεγάλη κοινοβουλευτική διαφορά, γεγονός που του έδωσε τα τέσσερα αυτά χρόνια τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματός του που κρίθηκε επιτυχές από τους Βρετανούς και του δίνει ένα μεγάλο αέρα στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, αφού προηγείται με διαφορά είκοσι ποσοστιαίων μονάδων από τους Τόρις, δηλαδή το κόμμα των Συντηρητικών. Εκτός αυτών, η στιγμή της προκήρυξης των εκλογών και από οικονομικής πλευράς κρίνεται ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των Εργατικών, αφού η βρετανική οικονομία παρά τη δυστοκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο ενώ τα προβλήματα είναι ήδη προ των πυλών. Προς το παρόν όμως, οι συνέπειες της δυστοκίας δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη ζωή του μέσου Βρετανού.

Ετσι, το Εργατικό Κόμμα ξεκινά από σήμερα μία προεκλογική εκστρατεία που θα διαρκέσει τέσσερις βδομάδες, με μεγάλη πεποίθηση και τον αέρα μιας άνετης και σίγουρης επικράτησης, ακόμη μεγαλύτερης από αυτή που του έδωσε τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές, την 1η Μάη του 1997. Οσο για την προεκλογική εκστρατεία, αναμένεται να επικεντρωθεί σε εσωτερικά θέματα, με τον Μπλερ να προσπαθεί να αποφύγει το καθοριστικό ζήτημα της ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ