Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δεν υπάρχουν κατεχόμενα» κατά τον Σαρόν

Προκλητικά αδιάλλακτος και αγνοώντας κάθε απόφαση του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο ο Σαρόν

Από την κηδεία του τετράμηνου βρέφους θύματος της ισραηλινής σφαίρας

Associated Press

Από την κηδεία του τετράμηνου βρέφους θύματος της ισραηλινής σφαίρας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΝΕΤΖΑΡΙΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Την προκλητικότερη, ίσως, εμφάνισή του σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από την έναρξη της πρωθυπουργικής του θητείας πραγματοποίησε, χτες, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές ο Αριέλ Σαρόν, προμηνύοντας ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Βερολίνο με τους ηγέτες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, επέμενε στη «διαλλακτικότητα» και τις «καλές προθέσεις της κυβέρνησής του». Στο μεταξύ, η κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη παραμένει εκρηκτική.

Χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο, ο Αριέλ Σαρόν απέρριψε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές, το ενδεχόμενο «παγώματος» της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, στη βάση των προτάσεων του πορίσματος της επιτροπής Μίτσελ. «Δε θα επιβραβεύσουμε την παλαιστινιακή τρομοκρατία με μια τέτοια κίνηση», δήλωνε κατηγορηματικά, αρνούμενος να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση της ισραηλινής θέσης σε σχέση τόσο με το πόρισμα Μίτσελ όσο και με το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο, που, επίσης, εμπεριέχει αυτόν τον όρο.

Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι θα επιθυμούσε να ανεγερθούν και νέοι εποικισμοί, αλλά δεσμεύεται στην επέκταση των υπαρχόντων, εξαιτίας της συμφωνίας με τους «προοδευτικούς συγκυβερνώντες» του. Φυσικά, δε σχολίασε καν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, που χαρακτηρίζει «παντελώς παράνομους» τους εποικισμούς. Ο Σαρόν, προχωρώντας περαιτέρω, έδωσε μια δική του ερμηνεία για την ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι «η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι κατεχόμενα εδάφη, είναι αμφισβητούμενα, μετά από την κατάληψή τους, το 1948, από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, κατά τη διάρκεια του ισραηλινο-αραβικού πολέμου».

«Σταματήστε να σκοτώνετε τα παιδιά μας...», γράφει το πλακάτ της μικρής διαδηλώτριας

Associated Press

«Σταματήστε να σκοτώνετε τα παιδιά μας...», γράφει το πλακάτ της μικρής διαδηλώτριας
Εξαπέλυσε, μάλιστα, νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, με αφορμή τη σύλληψη, από το ισραηλινό ναυτικό το βράδυ της Δευτέρας, αλιευτικού σκάφους, προερχόμενου από το Βόρειο Λίβανο, το οποίο μετέφερε 40 τόνους οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων «Κατιούσα». Ο Σαρόν την κατηγόρησε για «λαθρεμπόριο όπλων» και κατέληξε ότι «αυτό δείχνει τη σαφή πρόθεσή της για κλιμάκωση της βίας και για παραβίαση κάθε αρχής, αφού από τις συμφωνίες του Οσλο απαγορεύεται η εισαγωγή οπλισμού στα αυτόνομα».

Ο Αριέλ Σαρόν δε σχολίασε, καν, τις δηλώσεις Ισραηλινών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, που τόνιζαν ότι ο τύπος των όπλων αυτών δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. Τέλος, έκλεισε τη συνέντευξή του με μια ιδιαίτερα σιβυλλική δήλωση: Αρνούμενος ότι ο Γιάσερ Αραφάτ αποτελεί στόχο του ισραηλινού στρατού, όπως άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τη ζωή του!». Την ίδια στιγμή, ο Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, διέψευδε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει την οποιαδήποτε σχέση με το φορτίο όπλων, το οποίο, σύμφωνα με το ισραηλινό ναυτικό, είχε ως αποστολέα το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Σοσιαλιστές - Πέρες: Γενικολογίες εκατέρωθεν

Η τρίχρονη διαδηλώτρια κρατάει σφιχτά την πέτρα - σύμβολο της Ιντιφάντα

Associated Press

Η τρίχρονη διαδηλώτρια κρατάει σφιχτά την πέτρα - σύμβολο της Ιντιφάντα
Σειρά συναντήσεων είχε με τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων στο Βερολίνο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας απάντησε στην κριτική για τους εποικισμούς, επιμένοντας ότι δε θα ανεγερθούν νέοι και ότι θα επεκταθούν οι υπάρχοντες. Φυσικά, ουδέν σχόλιο έγινε εκατέρωθεν για τη μη νομιμότητα των εποικισμών γενικά.

Ο Ισραηλινός υπουργός τόνιζε ότι η ισραηλινή ηγεσία αποδέχεται ως βάση συζήτησης το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο αποκλιμάκωσης «γιατί επιθυμεί την ηρεμία». Δεν αποσαφήνισε τι γίνεται τελικά αποδεκτό, αφού η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει, καν, κοινή στάση επί του θέματος. Πάντως, επανέλαβε ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Τις δηλώσεις Πέρες, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές απέφυγαν να τις σχολιάσουν ενδελεχώς και αρκέστηκαν στα γνωστά ευχολόγια περί «αναγκαιότητας αποκλιμάκωσης» κλπ. Εντούτοις, πέντε βουλευτές του κόμματος του Πέρες, του Εργατικού, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν, γνωστοποίησαν, χτες, το διαχωρισμό τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα της ειρήνης με τους Παλαιστινίους και τη συμπόρευσή τους με την αντιπολίτευση, που στηρίζει τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων και την υιοθέτηση, κατ' αρχάς, των ιορδανο-αιγυπτιακών προτάσεων.

«Βράζουν» τα αυτόνομα εδάφη

Νεκρός βρέθηκε, χτες το πρωί, Εβραίος έποικος κοντά στον οικισμό Ιταμάρ, στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους στη Δυτική Οχθη. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν την οργάνωση «Δυνάμεις Λαϊκής Αντίστασης», που χαρακτηρίζεται παρακλάδι της Φατάχ, να αναλαμβάνει την ευθύνη. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ραμάλα, όπου τραυματίστηκαν 4 Παλαιστίνιοι, ενώ στην περίμετρο του εποικισμού Νετζαρίμ, στη Γάζα, ισραηλινοί εκσκαφείς παραβίασαν τα όρια των αυτόνομων, για να καταστρέψουν ένα από τα ελάχιστα και πολύτιμα πηγάδια που έχουν απομείνει.

Την ίδια στιγμή, λαοθάλασσα συνόδευσε την τετράμηνη Ιμάν, στην τελευταία της κατοικία, ενώ με κατάρες για το Ισραήλ, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα που επιμένει να «κάνει τα στραβά μάτια», ο πατέρας της, ο μοναδικός της οικογενείας που απέμεινε χωρίς να τραυματιστεί, την αποχαιρέτησε καταρρέοντας. Οργισμένοι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στις παρυφές της Κχαν Γιουνίς και συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται στο γειτονικό εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, με αποτέλεσμα 15 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν, ο ένας σοβαρά.

Με αφορμή τη δολοφονία της 4μηνης Ιμάν, παιδιά Παλαιστινίων προσφύγων διαδήλωσαν και στην Τύρο του Λιβάνου έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

«Μηδενικές προοπτικές με Σαρόν»

«Δεν είναι εφικτή κάποια πρόοδος και η αποκλιμάκωση με τον Σαρόν πρωθυπουργό» δήλωνε, χτες, οργισμένος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επισήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή, με ευθύνη του Ισραήλ, είναι εκρηκτική. Εκκληση για άμεση αποκλιμάκωση απηύθυνε, αναχωρώντας από τη Συρία, και ο Πάπας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η λύση είναι εφικτή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, ασκώντας κριτική στις επανειλημμένες ισραηλινές εισβολές στα αυτόνομα εδάφη, τονίζοντας ότι «αποτελούν σοβαρή κλιμάκωση και δημιουργούν ανησυχία για τις προοπτικές τερματισμού αυτού του φαύλου κύκλου». Οσο για τον ίδιο τον πρώην Γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, επικεφαλής και της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «χωρίς ενεργό ρόλο των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ