Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
{ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ}

{ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ}

Σκέψεις για τις ΜΚΟ

Οι επονομαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις αναμφισβήτητα είναι μόδα. Είναι αλήθεια ότι κάποιες από αυτές είχαν αξιόλογη δράση στο παρελθόν και μερικές συνεχίζουν να υπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν. Φυσικά οι τελευταίες είναι πλέον μετρημένες στα δάχτυλα μια και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους εξαντλείται σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό η πολιτική ηγεσία τις κρατά δέσμιες και απονευρωμένες και τις μετατρέπει συχνά σε χειροκροτητές περιβαλλοντικών ανουσιουργημάτων. Αυτό το έχουμε καταγγείλει αρκετές φορές με αφορμή γεγονότα όπως το Μέγαρο Μουσικής που οι πάντες σιώπησαν στην καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας και κυρίως στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας που πραγματικά κατάπιαν τη γλώσσα τους. Οπως φαίνεται, σήμερα περνάμε σε καινούρια φάση. Ετσι είδαμε αντιπρόσωποι τέτοιων ομάδων να συμμετέχουν «συμβουλευτικά» στο προαναγγελθέν έγκλημα του Σχοινιά και κάποιοι άλλοι στην έτερη δολοφονία με το υπό κατασκευή Ολυμπιακό χωριό. Βέβαια δικαιολογούν την παρουσία τους με το επιχείρημα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Αλλά αυτός είναι ο ρόλος τους; Ομως, μόδα είναι θα περάσει!

{ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ}

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

Μπορεί ο θόρυβος για το απεμπλουτισμένο ουράνιο να κόπασε στην Ελλάδα, αλλά οι αποκαλύψεις συνεχίζονται στο εξωτερικό. Δεν πάει πολύς καιρός που γράφτηκε ότι η Γερμανία είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που έχει πεδία βολής, όπου δοκιμάζονται τέτοιες βόμβες και παράλληλα μεγάλο μέρος των αρμάτων της περιέχουν τέτοιο υλικό. Απεμπλουτισμένο ουράνιο, απεμπλουτισμένοι πολιτικοί!

Τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι αθώα

Νέα μελέτη, αυτή τη φορά από το πανεπιστήμιο του Εσεν της Γερμανίας, υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχέτιση της χρήσης κινητών τηλεφώνων με τον καρκίνο των οφθαλμών. Κι αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη απορρόφηση της ακτινοβολίας από το υγρό του ματιού. Μάλιστα οι ερευνητές κάνουν έκκληση στους γονείς, να αποτρέπουν τα παιδιά τους από τη χρήση κινητών.

Οικονεοφιλελεύθερες ανησυχίες

Ημερίδα του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στην αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνάντηση της ΝΔ για το περιβάλλον, στο Πήλιο. Μα τόσο αυτοκόλλητοι έγιναν που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα;

{ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ}

Οικοενημέρωση τ. 37

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Οικοενημέρωση κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο γράμμα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου για την τροποποίηση του Συντάγματος και το άρθρο 24. Φυσικά δε συγκίνησε τους γαλαζοπράσινους πατέρες του έθνους, όπως εκατοντάδες δημοσιεύματα άλλων εντύπων και οι παρεμβάσεις κομμάτων και κινήσεων. Η τροποποίηση ψηφίστηκε κι ο δρόμος για την τυπική καταστροφή των δασών μας ξεκίνησε. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε άρθρο της σύνταξης για την ερημοποίηση, το Σχοινιά, τους αεροψεκασμούς, τη γενετική μηχανική και πολλές ειδήσεις από την ελληνική περιφέρεια και το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ