Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κι άλλα «όχι» από δήμους για τους παιδικούς σταθμούς

Αρνούνται την ανάληψη της αρμοδιότητας τα Δημοτικά Συμβούλια Θεσσαλονίκης και Αγιου Παύλου

Με αποφάσεις τους τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Αγιου Παύλου απέρριψαν τη μεταφορά των Κρατικών Παιδικών Σταθμών στην αρμοδιότητα των δήμων χωρίς τους απαραίτητους πόρους, που η ευθύνη αυτή συνεπάγεται.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (το βράδυ της περασμένης Πέμπτης), η διοίκηση είχε αρχικά εισηγηθεί να αποδεχτεί ο δήμος τη νέα ευθύνη, παρά τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις. Με παρέμβαση, όμως, του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», Αγάπιου Σαχίνη, έγινε αποδεκτή η πρόταση να απορριφθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών με τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση και να συνεχίσει ο δήμος να διεκδικεί με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών, τις απαραίτητες οικονομικές επιχορηγήσεις από την κρατική εξουσία που θα του επιτρέψουν να αναλάβει την ευθύνη των παιδικών σταθμών.

Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και τη δημοτική ομάδα του Σ. Βούγια. Για τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών η συνεδρίαση εξέλεξε προσωρινό 5μελές Συμβούλιο.

Και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Παύλου (που συνεδρίασε την ίδια μέρα) ομόθυμη ήταν η αντίληψη για την απαράδεκτη μεταφορά της αρμοδιότητας των παιδικών σταθμών, χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνείται να συναινέσει στην ανάληψη της αρμοδιότητας του Κρατικού Παιδικού Σταθμού που λειτουργεί στην περιοχή, από το Δήμο και θα προσφύγει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για την ακύρωση στην πράξη του σχετικού νόμου. Προτίθεται δε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, σε συντονισμένη δράση με άλλους δήμους και να προσφύγει στο ΣτΕ.

Ομως για την επίλυση τρεχόντων λειτουργικών προβλημάτων του Παιδικού Σταθμού (όπως πληρωμή των υπαλλήλων κλπ.) όρισε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 2 Δημοτικούς Συμβούλους και ένα γονέα.

«Η μεταφορά αυτή γίνεται με στόχο να απαλλαγεί το κράτος από το κόστος της άσκησης κοινωνικής πολιτικής και να το μετακυλίσει μέσω των δήμων στους πολίτες. Η πάγια τακτική της κυβέρνησης να φορτώνει τους δήμους με αρμοδιότητες χωρίς κάλυψη των αντίστοιχων πόρων έχει στόχο τη διπλή και τριπλή φορολόγηση των εργαζομένων, τη μετατροπή των δήμων σε ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις. Και εμείς αυτό θα το αντιπαλέψουμε», δήλωσε στο «Ρ» ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς.

  • Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε ακόμα να καταφύγει ο δήμος σε δανεισμό για να καταβάλει στους εργαζόμενους το οφειλόμενο ειδικό επίδομα των 18.000 δραχμών που η κεντρική εξουσία, παρά τις σχετικές αποφάσεις, αρνείται να καταβάλει. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 353 εκατομμύρια δρχ. Την πρόταση αυτή καταψήφισε ο Αγάπιος Σαχίνης που υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους, όχι όμως με δανεισμό, αλλά με αποφασιστική διεκδίκηση από το δήμο των χρημάτων από την κυβέρνηση. Την πρόταση καταψήφισε επίσης ολόκληρη η αξιωματική αντιπολίτευση με εξαίρεση τον κ. Τανιμανίδη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ