Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Ετοιμες οι υπηρεσίες ισχυρίζεται ο υπουργός

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη

Ετοιμες είναι όλες οι υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών το καλοκαίρι ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωση που έχουν κάνει κατά καιρούς όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, χωρίς όμως να αποτρέψουν τις τεράστιες καταστροφές στα δάση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και ο υπουργός είπε ότι φέτος αναμένεται μία ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδος με καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως να ευνοήσουν τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Ανακοίνωσε ότι στις έδρες των 13 Περιφερειών ιδρύθηκαν πεζοπόρα τμήματα αερομεταφερόμενα με ελικόπτερα, ενώ λειτουργούν και 13 συντονιστικά κέντρα για να γίνεται σωστά και οργανωμένα ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων σε επίπεδο περιφέρειας. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό ιδρύθηκαν έξι νέες ΕΜΑΚ, Ομάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών και έγιναν προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού. Στα τόσα θαυματουργά που είπε ο υπουργός προστίθενται η μίσθωση αεροσκαφών, ελικοπτέρων και νέα «ΚΑΝΑΝΤΕΡ».

Ο Π. Κοσιώνης παρατήρησε ότι σκοπός της Ερώτησης είναι να στραφεί η προσοχή των υπηρεσιών στο θέμα της πρόληψης και τόνισε: «Καλή ήταν η άσκηση ετοιμότητας που έγινε προχτές αλλά όταν γίνεται για την τηλεόραση δημιουργεί κάποια αίσθηση χαμόγελου, όπως π.χ. το θέμα με την αποψίλωσ,η ένα από τα στοιχεία προληπτικού χαρακτήρα που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει». Στο σημείο αυτό ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και τόνισε: «Το δάσος της Ζαρούχλας είναι από τα ωραιότερα της Ελλάδας στην πλευρά του Χελμού. Εκεί δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κρουνός, ούτε μία λιμνοδεξαμενή για να πηγαίνουν τα βυτιοφόρα να παίρνουν νερό. Αν χρειαστεί να πάρουν πρέπει να πάνε στην Ακράτα, 47 χιλιόμετρα μακριά, σε μία εξαιρετικά δύσβατη περιοχή με αποτέλεσμα σε περίπτωση πυρκαγιάς να τελειώσει το δάσος μέσα σε μία ώρα».

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, και ανέφερε τον παραμερισμό της Δασικής Υπηρεσίας, την απουσία κτηματολογίου και δασολογίου, την τροποποίηση του Συντάγματος στο άρθρο για τα δάση και την πίεση από τις αστικές περιοχές. Πρόσθεσε δε, ότι όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες, το Σώμα είναι καταπονημένο αφού βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, μεταφέρονται σε διάφορα μέρη συνεχώς ενώ καταστρατηγούνται και οι εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ