Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Θύμα της «αξιοποίησης» και το Ζάππειο

Η «Αίγλη», το ιστορικό καφενείο, μετατράπηκε σε κέντρο πολλαπλών χρήσεων, ενώ οι δρόμοι του πάρκου χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης

«Οργιο», παρανομιών και παρατυπιών σημειώνεται σχετικά με τη χρήση και τον προορισμό του πάρκου γύρω από το Ζάππειο. Μια έκταση που επί πολλά χρόνια αποτελούσε «όαση» πρασίνου στο κέντρο της πολύπαθης πρωτεύουσας και λειτουργούσε ως ανάσα ζωής για τους κατοίκους της, σήμερα απειλείται από την πολιτική που ασκούν κυβέρνηση και δήμος. Οι συνεχόμενες πολεοδομικές παραβάσεις με την άδεια της πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων και η μετατροπή του χώρου σε πάρκινγκ συνθέτουν το σκηνικό της συνεχόμενης υποβάθμισης του χώρου. Από την άλλη, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων - υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών - που σήμερα διαχειρίζεται το χώρο, στην ουσία προωθεί τις όποιες παρανομίες, από τη στιγμή που δεν κάνει καμιά παρέμβαση για να τις σταματήσει.

Στο διάδρομο από Ηρώδου Αττικού προς Αμαλίας, βρίσκεται φυλάκιο και ο χώρος πίσω από αυτό έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ. Ομως και η είσοδος από την Β. Ολγας προς το Ζάππειο απέκτησε πρόσφατα φύλακα και μπάρα. Αυτοκίνητα, έχουν κατακλύσει πλέον ένα χώρο που μόλις πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε χώρο υπερτοπικού πρασίνου.

Η «Αίγλη», - μέχρι πριν λίγα χρόνια - ήταν ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της πρωτεύουσας που χαίρονταν οι κάτοικοί της. Πρόσφατα όμως, έγιναν επεκτάσεις και προσθήκες του καφενείου, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε «υπερτοπικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων», όπως επισήμανε στο «Ρ» η Ζωή Βαλάση. Υπόγειες αίθουσες συνεδρίων και γκαράζ, εξυπηρετούν τις κατά καιρούς μεγάλες δεξιώσεις, στο χώρο της «Αίγλης». Οπως έχει κατά καιρούς καταγγείλει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και ο ιδρυτής της Λεων. Αυδής, «σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα παλαιά κτίρια περιβάλλονται με κόκκινη γραμμή και πέραν αυτής καμιά προσθήκη ή επέκταση δεν μπορεί να γίνει». Παρ' όλα αυτά, η πολεοδομία του Δήμου της Αθήνας έδωσε άδεια να την υπερβούν. Σημειώνεται ότι αν και οι μελέτες που υπέβαλαν οι ιδιώτες μηχανικοί δεν περιλάμβαναν τοπογραφικό σχέδιο, η δημοτική αρχή - και παρά τις έντονες αντιδράσεις της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - τα δέχτηκε ως είχαν.

Τέλος, σε πρόσφατη ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τα Ολυμπιακά έργα, εκφράστηκαν από αρκετούς έντονες ανησυχίες ότι με το νέο νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δίνεται η δυνατότητα «ανάπλασης στο Ζάππειο», κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα γιατί αποτελεί κληροδότημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ