Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αυξημένοι κατά 3,5% είναι σε σχέση με πέρσι οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στη Γαλλία. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν στη μητροπολιτική χώρα 3.364.000 ανέργους τον περασμένο Απρίλη.

ΛΟΥΚΝΑΟΥ.-- Τρεις άνδρες (οι δύο αστυνομικοί) συνελήφθησαν για τον ομαδικό βιασμό δύο εφήβων κοριτσιών, τις οποίες στραγγάλισαν πριν κρεμάσουν από ένα δέντρο μάνγκο. Παρά την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, οι βιασμοί είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην Ινδία, όπου υπολογίζεται ότι γίνεται ένας βιασμός κάθε 22 λεπτά.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Φρικτό θάνατο βρήκαν μια μητέρα και τα έξι παιδιά της όταν έγινε παρανάλωμα του πυρός η σκηνή στην οποία έμεναν, σε καταυλισμό αστέγων που είχαν πληγεί από τον τυφώνα «Χαϊγιάν», τον περασμένο Νοέμβρη. Η φωτιά προκλήθηκε από μια λάμπα κηροζίνης. Χιλιάδες παραμένουν σε ακατάλληλα καταφύγια, καθώς η διαδικασία επιστροφής των πληγέντων σε ασφαλείς κατοικίες προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και ενώ ήδη πλησιάζει η περίοδος των έντονων βροχοπτώσεων στη χώρα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εντείνεται η αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ μετά την προχτεσινή παραίτηση των 33 από τους 34 βουλευτές του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης (SDSM), έπειτα από την απόφαση του ηγέτη του κόμματος Ζόραν Ζάεβ να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 27ης Απρίλη. Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έτσι «υπονομεύει» τα συμφέροντα της χώρας «γιατί δημιουργείται αρνητική εικόνα με πιθανές επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων HIV στους Ρουμάνους τοξικομανείς, διαπιστώνει έρευνα του ιδρύματος «Romanian Angel Appeal», καθώς το 2013 καταγράφηκαν 797 νέα κρούσματα HIV και από αυτά τα 233 - δηλαδή το 29,2% του συνόλου - αφορούσαν τοξικομανείς. Το 2010 μόνο το 3% των νέων κρουσμάτων ήταν άνθρωποι που έκαναν χρήση ναρκωτικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αποκάλεσε τον Εντουαρντ Σνόουντεν «φυγάδα» και τον κάλεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, αν είναι «άνδρας» και «πατριώτης». Νωρίτερα ο Σνόουντεν σε συνέντευξη από ξενοδοχείο της Μόσχας στο NBC σημείωσε ότι ζήτησε άσυλο στη Ρωσία γιατί οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριό του, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αυξητικές τάσεις συνεχίζει να παρουσιάζει ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παγκοσμίως. Από 875.000.000 που ήταν το 1980, σήμερα ξεπερνούν τα 2,1 δισ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας εντοπίζονται σε ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ