Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εμπορευματοποιεί από δασικές εκτάσεις ως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», ενώ συνεχίστηκε η φάμπρικα ψήφισης αντιλαϊκών ρυθμίσεων που έχει «στήσει» η συγκυβέρνηση ενόψει πιθανών εκλογών. Είναι ενδεικτικό ότι στο εν λόγο νομοσχέδιο μέχρι χτες το απόγευμα είχαν κατατεθεί 11 κυβερνητικές τροπολογίες και 84 βουλευτικές!

Το στηλίτευσε ως διαδικασία από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και ειδική αγορήτρια του Κόμματος επί του νομοσχεδίου.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, το στίγμα του δίνει το άρθρο 12, το οποίο, επιβραβεύοντας εμπρηστές και καταπατητές, προβλέπει ότι αίρεται η κήρυξη έκτασης σε αναδασωτέα εάν σε 5 χρόνια από τότε που έγινε η «ζημιά» δεν έχει γίνει αναδάσωση! Οπως σχολίασε η Δ. Μανωλάκου, «απεμπολείται οριστικά το τεκμήριο της κυριότητας που προκύπτει από το δασικό χαρακτήρα αυτών των εκτάσεων. Δίνετε τη δυνατότητα -και αυτό είναι το κυριότερο- να αλλάξουν και οι οριστικοί δασικοί χάρτες. Μάλιστα, όταν γινόντουσαν οριστικοί αυτοί οι χάρτες δεν μπορούσε κάποιος να έρθει σε έκταση που είχε χαρακτηριστεί δάσος ή δασική έκταση και να αλλάξει το χαρακτήρα της».

Εξίσου εξωφρενικά είναι τα άρθρα τα οποία διευρύνουν την επιχειρηματική δράση «στις περιοχές Εξάρχεια, Μουσείο, Στρέφη, Πλάκα» κ.α., δίνοντας το ελεύθερο για άνοιγμα μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Πρόκειται για διατάξεις που, όπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, είναι σε βάρος «της πολιτιστικής μορφής και κληρονομιάς».

Συνολικά όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο προωθεί «την αλλαγή χρήσης γης που είναι βασικό στοιχείο της ευρωκοινοτικής πολιτικής για τη νέα κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις ανάγκες των λαών».

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαρά, ήταν: «Εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος, τι θα κάνουμε; Θα αλλάξουμε τα φώτα στην ιδιωτική περιουσία;»

Ερωτήματα προκάλεσε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο εισηγητής του, Β. Αποστόλου, ο οποίος, πέρα βέβαια από την πλήρη κάλυψη της ευρωενωσιακής πολιτικής, δεν έβγαλε άχνα για τα άρθρα που παραδίδουν στην επιχειρηματική δράση το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ