Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέφος και ζέστη πνίγουν την Αθήνα

Ο επικίνδυνος συνδυασμός του νέφους και των υψηλών θερμοκρασιών «χτύπησε» χτες την πρωτεύουσα, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για τα εκατομμύρια των κατοίκων της, ενώ σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η ίδια κατάσταση αναμένεται να επικρατήσει και σήμερα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, ο ρύπος του διοξειδίου του αζώτου ξεπερνούσε χτες το πρωί τα όρια επιφυλακής σχεδόν σε όλη την έκταση του Λεκανοπεδίου. Η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου (382 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) μετρήθηκε στις 11 το πρωί στο σταθμό της οδού Πατησίων. Το όριο επιφυλακής των 200 μικρογραμμαρίων, όμως, ξεπεράστηκε και σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα: Στην οδό Αριστοτέλους (305 μικρογραμμάρια), στη Νέα Σμύρνη (281), στην περιοχή της Γεωπονικής (276) και στην οδό Αθηνάς (207). Επίσης το όριο επιφυλακής (180 μικρογραμμάρια) στο όζον ξεπεράστηκε στις 11 π.μ. στο Μαρούσι, όπου μετρήθηκε στα 192 μικρογραμμάρια.

Την ίδια στιγμή το θερμόμετρο έφτανε στους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο πολεοδομικό συγκρότημα ήταν τουλάχιστον 2 με 3 βαθμούς παραπάνω. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει να επικρατήσουν οι ίδιες θερμοκρασίες και σήμερα, ενώ από την Πέμπτη αναμένει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ (το οποίο, ως γνωστόν, μείωσε το νέφος στα... χαρτιά) με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες αργά το μεσημέρι κάνει λόγο για «συνθήκες που ευνόησαν τη συσσώρευση της ρύπανσης, όπως: ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σημαντική θερμοκρασιακή αναστροφή, χαμηλή ταχύτητα ανέμου» (δυστυχώς δε βοήθησαν τα... βοριαδάκια, δηλαδή) και προβαίνει στις γνωστές «συστάσεις προς νεφόπληκτους»! Συγκεκριμένα συνιστά:

  • Την κατά το δυνατόν μείωση της χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
  • Την αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ