Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Σύμπραξη δυνάμεων ενάντια στο «διαφημιστικό σκουπιδότοπο»...

Στιγμιότυπο από την Ημερίδα της «Συμπαράταξης» στις 5/3/01
Στιγμιότυπο από την Ημερίδα της «Συμπαράταξης» στις 5/3/01
Βήμα μπροστά κάνει σήμερα το απόγευμα η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στην υλοποίηση της απόφασης - που πάρθηκε στα πλαίσια της ημερίδας «Αθήνα Διαφημιστικός Σκουπιδότοπος» - να κινητοποιήσει τους πολίτες, ενάντια στη συνεχιζόμενη καταπάτηση του δημόσιου χώρου από τις διαφημιστικές εταιρίες με την ανοχή του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΧΩΔΕ και στην ιδεολογική βία που οι διαφημίσεις ασκούν. Ετσι, διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, κλειστή σύσκεψη δημοτικών παρατάξεων όλης της Αττικής με σκοπό τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου. Η σύμπραξη αυτή των δυνάμεων, αποτελεί την πεμπτουσία της πολιτικής της «Συμπαράταξης», αφού όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα της ημερίδας «όταν η εξουσία, όποια εξουσία, αρνείται, συμβιβάζεται ή υποκρίνεται, οι απλοί άνθρωποι μπορούν και οφείλουν να την υποχρεώσουν να δράσει για το όφελος των πολλών, στο πνεύμα της δικαιοσύνης και δημοκρατίας». Στόχος του οργάνου θα είναι η ένταση του αγώνα - σε παναττικό επίπεδο - για την καταπολέμηση της μάστιγας της διαφημιστικής ασυδοσίας.

Η Ζωή Βαλάση, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη» και μια εκ των εισηγητών στην ημερίδα, μιλώντας στο «Ρ», επισήμανε ότι οι δύο βασικοί στόχοι του νέου συντονιστικού θα είναι «αφ' ενός η ενημέρωση για το ρόλο της διαφήμισης στον τρόπο και τη δυνατότητα χρήσης του ελεύθερου χώρου και αφ' ετέρου η ιδεολογική βία την οποία ασκούν στους πολίτες». Παράλληλα, θα συζητηθεί η καινούρια κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά το νομοσχέδιο - «σκούπα» για τους ολυμπιακούς αγώνες και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα «διαφημιστική επίθεση», αφού όπως επισημάνθηκε και στην ημερίδα «ενόψει των ΟΑ θα απαγορευτούν οι διαφημίσεις ως ανάρμοστες στην ιστορική μας πόλη, θα επιτραπούν όμως 15.000 διαφημίσεις των χορηγών του ολυμπιακού χρηματιστηρίου»!

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου της «Επιτροπής κατά των διαφημίσεων» της «Συμπαράταξης», «η πολιτεία και δε θέλει και δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, γι' αυτό και η παράταξή μας, απευθύνεται στην ίδια την ελληνική κοινωνία και την καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες τέτοιες που θα νικήσουν τους δισταγμούς και τις ενοχές του κράτους και των φορέων του. Εμείς, θέλοντας να διευκολύνουμε αυτόν το στόχο, προχωρούμε στη δημιουργία του παναττικού και στη συνέχεια του πανελλαδικού οργάνου, που θα αναλάβει την ευθύνη αυτής της εκστρατείας». Οπως σημείωσε και η Ζ. Βαλάση, «βασικό συμπέρασμα της ημερίδας μας ήταν ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Αθήνα. Αντιθέτως είναι ζήτημα πανελλαδικό. Αλλωστε, ακόμα και αν φύγουν οι διαφημίσεις από το κέντρο, θα μεταφερθούν σε συνοικίες ή δήμους που είναι ήδη υποβαθμισμένοι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ