Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρνούνται στέγαση σε απεξαρτημένους

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος έδωσε εξηγήσεις για την αρνητική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά

Η πρόληψη είναι τα χρώματα της ζωής
Η πρόληψη είναι τα χρώματα της ζωής
Την άρνηση συγκεκριμένων «δημοτικών αρχόντων» της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης συναντάει η προσπάθεια για τη λειτουργία κέντρου για την επανένταξη πρώην χρηστών ναρκωτικών και τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων μεθαδόνης.

Το θέμα είναι γνωστό εδώ και καιρό και χτες απασχόλησε τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκε για εξηγήσεις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος.

Ο δήμαρχος είπε για το κέντρο αποκατάστασης αποφυλακισθέντων πρώην χρηστών, που πρόκειται να στεγαστεί στην περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, ότι υπήρξε αίτημα από τους καταστηματάρχες του χώρου να μη λειτουργήσει, επειδή εκεί λειτουργούν καταστήματα στα οποία συχνάζει και διασκεδάζει η νεολαία της πόλης. Οι καταστηματάρχες ισχυρίστηκαν ότι η λειτουργία τέτοιου κέντρου στα Λαδάδικα θα είχε «αρνητικές συνέπειες για την περιοχή», θέση με την οποία συμφώνησε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης με μόνη - στην αρχική συνεδρίαση - αρνητική ψήφο αυτή του δημοτικού συμβούλου Αγ. Σαχίνη. Αποφάσισε δε να εξαιρεθεί η περιοχή των Λαδάδικων, της παραλίας και της πλατείας Ναυαρίνου και να λειτουργήσει το κέντρο σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της πόλης.

Οσο για τη λειτουργία των τεσσάρων μονάδων μεθαδόνης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τον Β. Παπαγεωργόπουλο η ΤΕΔΚ ομόφωνα ζήτησε αυτές να λειτουργήσουν, μέσα όμως στα υπάρχοντα νοσοκομεία.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής Π. Κοσιώνης είπε ότι ήταν λάθος η θέση που πήραν οι καταστηματάρχες στα Λαδάδικα, θέση που επηρέασε αρνητικά και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική του απόφαση. Παρατήρησε δε γενικότερα ότι επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα πράγματα μπορεί να κρατάει επαφή με τον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει σωστά τους πολίτες προκειμένου αυτοί να συμπαραστέκονται στους χρήστες των ναρκωτικών. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την άγνοια του θέματος αλλά και από διαστροφή της πραγματικότητας, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί το φόβο.

Η Διακομματική Επιτροπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών είχε προγραμματίσει χτες να προχωρήσει σε μία «ανταλλαγή απόψεων» για την πρόσφατη πρόταση νόμου πέντε βουλευτών, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που νομιμοποιεί τη «ναρκω-κουλτούρα», αλλά λόγω παρέλευσης της ώρας το θέμα παραπέμφθηκε για τον Οκτώβρη.

Καταγγέλλει την απόφαση

Το ελληνικό τμήμα του Σωματείου των Ευρωπαίων Επαγγελματιών Λειτουργών για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης (ITACA) καταγγέλλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την άρνηση εγκατάστασης του Κέντρου Επανένταξης και Συμβουλευτικής του Θεραπευτικού Προγράμματος «Ιθάκη» στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης.

«Η απόφαση αυτή επαναβεβαιώθηκε, παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και παρά την αντίθετη θέση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά και όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΤΑCΑ, και υπογραμμίζει: «Η απόφαση αυτή εκφράζει προκαταλήψεις, ενισχύοντας στάσεις κοινωνικού αποκλεισμού εκ μέρους ενός δημόσιου φορέα εις βάρος μιας μεγάλης και διαρκώς αυξανόμενης κοινωνικής ομάδας. Το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ΙΤΑCΑ υποστηρίζει την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει όρους ισότιμης επανένταξης των απεξαρτημένων στην κοινότητα και συμπαρίσταται στη μάχη που δίνει το ΚΕΘΕΑ να ξεπεραστούν τα προβλήματα, καλεί δε τα μέλη του να εκφράσουν με κάθε τρόπο την άποψή τους ενάντια σε κάθε μορφή αποκλεισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούνται ριζικές λύσεις (2008-10-10 00:00:00.0)
Μαχητική διαδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά (2008-01-16 00:00:00.0)
Σφυροκόπημα και αξίωση να αποσυρθεί (2005-06-30 00:00:00.0)
Παρέμβαση της Διακομματικής (2004-11-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση υπέρ της «Ιθάκης» σήμερα (2001-06-01 00:00:00.0)
Ναρκω-θέτηση των συνειδήσεων (2001-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ