Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Τους... γιορτάζουν, αλλά άσυλο δε δίνουν!

Μέγα ζητούμενο - ακόμα και για την Εθελοντική Εργασία Αθήνας, που παρουσίασε χτες τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα - είναι η άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στους χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν κάθε χρόνο στη χώρα μας, ζητώντας ουσιαστικά ό,τι οι διεθνείς συμβάσεις υπαγορεύουν.

Με αφορμή μάλιστα τον εορτασμό της 1ης Διεθνούς Ημέρας Προσφύγων, στις 20 Ιούνη, το ερώτημα που τέθηκε χτες απ' τους εκπροσώπους της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας ήταν αναπόφευκτο: «Τι να γιορτάσουμε για τον πρόσφυγα; Οταν η πολιτική παραμένει η ίδια, όταν η νομοθεσία παραβιάζεται κατά εξακολούθηση, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο να παραμένει στη χώρα μας χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα και κυρίως χωρίς στέγη, εμείς μπορούμε να γιορτάσουμε;».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Αντίλ Ιμπραΐμ, Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα από το Ιράκ, που ζει στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια και είναι ένας απ' τους 14 πρόσφυγες που φιλοξενεί μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος ξενώνας στα Κάτω Πατήσια: «Πουθενά στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ασφυκτικό το πλαίσιο. Σε καμία χώρα της δεν περιμένεις ένα χρόνο για να πάρεις έστω την κάρτα του αιτούντα ασύλου. Μόνο εδώ συμβαίνει αυτό. Βλέπουμε δηλαδή τους Ελληνες να βοηθούν τους πολιτικούς πρόσφυγες, το κράτος να αδιαφορεί και τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου κυριολεκτικά να... σέρνονται. Βασικά δικαιώματά μας καταπατούνται. Σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχει καν οργανωμένο γραφείο για να απευθυνθεί ένας πρόσφυγας».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες να βλέπουν τη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό, για να περάσουν στη συνέχεια σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο απ' την Ελλάδα περνούν σχεδόν 10.000 πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά οι αιτούντες άσυλο που καταγράφονται επίσημα μόλις φτάνουν τους 2.000-4.000. Γνωστή είναι, επίσης, η ανυπαρξία κέντρων υποδοχής των προσφύγων (μόλις 1.000 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στους πρόχειρους καταυλισμούς του Λαυρίου και της Παλιάς Πεντέλης). Αυτό ωστόσο που επισημάνθηκε χτες είναι ότι και στις χώρες της Δύσης τα πράγματα διαρκώς στενεύουν για τους αιτούντες άσυλο. Και το μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί, τόσα χρόνια, να παραμένει ίδιο: Τελικά υπάρχει πατρίδα γι' αυτούς τους ανθρώπους;

Να σημειωθεί, τέλος, πως με την υποστήριξη του Δήμου Καισαριανής, την Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ θα γίνει στο γήπεδο του Near East συναυλία αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Η συναυλία, με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα των αστέγων αιτούντων άσυλο και τα έσοδά της θα διατεθούν ακριβώς γι' αυτόν το σκοπό. Η τιμή του εισιτηρίου έχει καθοριστεί στις 3.000 δραχμές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες να αγκαλιάσουν την εκδήλωση (2021-07-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής (2019-10-01 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (2017-01-13 00:00:00.0)
Αντιδραστικές απόψεις για πρόσφυγες - μετανάστες (2016-02-23 00:00:00.0)
Την υπέγραψαν, αλλά πλέον δεν την εφαρμόζουν... (2001-07-28 00:00:00.0)
Μείωση στη χορήγηση ασύλου (2001-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ