Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για το νόμο περί «αυτονομίας»

Συνεχίζονται τα αμερικανοΝΑΤΟικά γυμνάσια σε Δ. Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Από τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα
Από τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα
ΚΙΕΒΟ.--

Ενα νέο πεδίο στη σύγκρουση ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αναμένεται να αποτελέσει η χτεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας να εγκρίνει σχέδιο νόμου με το οποίο παραχωρείται ειδικό καθεστώς και περιορισμένης κλίμακας αυτονομία στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες εφόσον θα διεξαχθούν εκεί περιφερειακές εκλογές, υπό τη δικαιοδοσία του Κιέβου.

Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κοινοβουλίου της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ, Αλεξέι Καριάκιν, που είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει τη συμφωνία της 12ης Φλεβάρη στο Μινσκ, που αναφερόταν σε διαδικασία κατάρτισης νέου Συντάγματος με τη συμμετοχή και των αρχών των δύο επαρχιών και μετά τη διενέργεια εκλογών. Επίσης, σημείωσε ότι το να θεωρούνται οι περιοχές κατεχόμενες και να ζητείται από την ουκρανική κυβέρνηση αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ» σε αυτές, αποδεικνύει ότι αυτή δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη αλλά για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Χτες, σε μάχη στην περιοχή κοντά στο Ντονέτσκ σκοτώθηκαν 3 Ουκρανοί στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν 5 ενώ οι πολιτοφύλακες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραβιάζει κατά περιπτώσεις την εκεχειρία. Επίσης, την οργή των κατοίκων του χωριού Κονσταντινόφκα, στην επαρχία του Ντονέτσκ, υπό τον έλεγχο του Κιέβου, προκάλεσε η στάση των ουκρανικών στρατευμάτων των οποίων ένα όχημα, που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή, πάτησε και σκότωσε ένα 8χρονο κοριτσάκι και τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για συχνά τέτοια περιστατικά με μεθυσμένους στρατιώτες που συμπεριφέρονται απαράδεκτα.

Στο μεταξύ, από αξιωματούχο της ΕΕ διέρρευσε ότι στις αποφάσεις της αυριανής και μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής θα υπάρχει πρόταση για ένα «σχέδιο δράσης» έως τον Ιούνη για να αντιμετωπιστούν «οι εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία». Γίνεται λόγος για δημιουργία μιας ομάδας στις Βρυξέλλες, η οποία «θα παρακολουθεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, θα εντοπίζει τα κατάφωρα ψεύδη (...) και θα ενημερώνει τα κράτη για να αντιδρούν».

Χτες επίσης δόθηκε και τυπικά το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο, για τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με «Αμερικανούς συμβούλους» στη Δυτική Ουκρανία, που θα διαρκέσουν έως τον Οκτώβρη. Επίσης, συνεχίζονται τα ναυτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προχτές ξεκίνησε στο αρχηγείο της ΝΑΤΟικής Ναυτικής Διοίκησης (Αllied Maritime Command, MARCOM) στο Northwood της Βρετανίας η 11ήμερη άσκηση «TRIDENT JEWEL», που επισήμως «δοκιμάζει τις ικανότητες του προσωπικού του Αρχηγείου στη διαχείριση μιας κοινής πολυεθνικής επιχείρησης με μια σημαντική θαλάσσια συνιστώσα».

Στο Αρχηγείο υπηρετούν αυτή τη στιγμή 300 στελέχη του ΝΑΤΟ, ενώ αποσπάστηκαν εκεί κι άλλα 70 για την άσκηση. Το σενάριό της αφορά στη «διαχείριση» μιας «κρίσης» που δεν εντάσσεται στο άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης της λυκοσυμμαχίας (προβλέπει ότι αν μια χώρα - μέλος δεχτεί επίθεση τότε οι υπόλοιπες χώρες - μέλη σπεύδουν στο πλευρό της) σε ένα «εικονικό» κράτος που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά δηλαδή προβάρονται «σενάρια» που «κουμπώνουν» στις αντιθέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας ή Ρωσίας - Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ